Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 11
2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DİKAB DERS KİTAPLARINDA YER ALAN HADİSLERİN ANALİZİ
2018
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Günümüze kadar çok sayıda müfredât değişikliğine uğramış olan Din Dersleri, 1982’den itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ismi ile zorunlu biçimde ilkokul dördüncü sınftan lise on ikinci sınıfa kadar okutulmaya başlanmıştır. Derslerde takip edilen kitaplar ise (MEB/Talim Terbiye Kurulu) tarafından incelenerek uygun görülmektedir. Bakanlığın kitaplarda yer alan hadisleri incelemek üzere, uzman kişileri kadrosunda bulundurup/bulundurmadığı, bunlardan ne derece faydalandığı önemlidir. Aksi takdirde, sahih referanslardan yoksun/yanlış bilgiler ile bezenmiş konular, öğrencilerin zihinlerde yanlış dinî kanaâtler oluşturacak, hatta din aleyhinde tamir edilemez vahim neticeleri doğurabilecektir. Bakanlık 2018-2019’da DİKAB müfredâtı ve ders kitaplarında değişikliğe gitmiştir. Makalemiz ise değişiklik öncesi 2017-2018 eğitim-öğretim yılında (IV-XII. Sınıflarda) okutulan DİKAB ders kitaplarındaki hadisleri kapsamaktadır. Çalışmada; rivayetlerin (sahih-zayıf-mevzu oluşları) sıhhat durumları, aktarıldığı eserlerin Hadis İlmi açısından kaynaklık değeri ile rivayetlerin sayılarına dâir bilgilerden bahsedilecektir. Konu “Ders Kitaplarda Yer Verilen Hadisler” temelinde ele alınacak gerekli alt başlıklar ile mevzu derinleştirilerek değerlendirmeler/analizler yapılmıştır. Netice olarak, gerekli hassasiyetin gösterilmediği, sahih rivayetler bulunmasına rağmen sahih olmayan pek çok rivayetin kitaplara eklendiği, temel Hadis kaynakları yerine zayıf/mevzu rivayetleri içeren tâli çalışmalardan da aktarımların yapıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 624
DİYALEKTOLOG