Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 35
Kent Çocuklarının Oyun Oynama İhtiyacının Giderilmesine Yönelik Bir Uygulama: Oyun Evleri
2017
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Oyun oynamak; yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumu, maddi durum, yaşanılan mekân gibi ayrımlar gözetilmeden, toplumun bütün kesimleri ve üyeleri tarafından gerçekleştirilen bir etkinlik olmakla birlikte, oyun denilince akla çocuklar gelmektedir. Çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanları, çocuğun “fizikȋ gelişimi, “psiko-motor gelişimi”, “dil gelişimi”, “duyusal algılama ve zihinsel gelişimi” ve “duygusal gelişimi” bağlamında çocuk oyunlarının olumlu işlevlerini ele alıp değerlendirmişlerdir. Kentleşme ile birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamdaki değişiklikler, özellikle de teknoloji ve iletişim alanındaki gelişmeler, çocukların oyun oynama ihtiyacını giderme şekillerini hızlı bir şekilde değiştirmektedir. Çarpık kentleşmenin neden olduğu oyun alanlarının yetersizliği, mevcut oyun alanlarındaki güvenlik problemi, oyun ortamlarının çalışan anne ve baba ile paylaşılamaması gibi nedenlerle çocuklar, aktif olarak oyunlara dâhil olamamaktadırlar. Bu durum, bir taraftan geleneksel çocuk oyunlarının ortadan kalkmasına neden olurken, diğer taraftan çocuğu tablet, konsol ve internete bağımlı kılmaya ve yalnızlaştırmaya başlamıştır. Yeni şartların ve gereklerin neden olduğu söz konusu durumu fark eden bazı özel kuruluşlar, oyun evleri çatısı altında, benzer yaş grubundan çocukları bir araya getirerek, belirli zaman dilimlerinde, uzmanların gözetimi altında oyun oynamalarını sağlamaktadırlar. Gittikçe yaygınlaşan, hatta bir sektör hâline gelen bu kuruluşlar, 18-66 aylara hitap eden oyun alanlarında, güvenli, temiz ve nezih bir ortamda, çocuklara akranlarıyla gönüllerince eğlenebilecekleri yaşam ve eğlence alanları sunmaktadırlar. Makalede, oyun evleri, kuruluş amaçları, kurucuları, bağlamı, katılımcıları ve oynanan oyunlar açılarından ele alınarak bireysel ve toplumsal işlevleri üzerinde durulmuştur. Yapılan tespit ve yorumlarda Balıkesir’de mevcut oyun evlerinden “katılma”, “gözlem” ve “mülakat” teknikleriyle elde edilen malzeme esas alınmıştır. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde; oyun evlerinin, dış ortamdan izole edilerek evlere ve internete mahkûm edilen çocukları bekleyen tehlikeleri önlemek adına önemli bir rol üstlendikleri görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 609
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini