Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 161
 İndirme 39
Kaos Teorisi Çerçevesinde Arap Baharının İncelenmesi
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kaos Teorisi; determinizme dayanan ancak ondan farklılaşarak evrenin belirli bir düzen içerisinde işlemesine rağmen, bunun düzensizlik içerisinde bir düzen olduğunu ve evrendeki her şeyin hesaplanmasının mümkün olmadığını açıklayan bir teoridir. Bu teori düzensizliklerin öngörülebilir nedenleri olduğunu düşünmektedir. Daha çok fen bilimlerinde kullanılan teori ekonomi, sosyoloji, psikoloji vb. sosyal bilimleri kapsayan alanlarda da etkiye sahiptir. Her ne kadar sosyal bilimlerde ‘’kaos’’ kelimesi ‘’mutlak düzensizlik’’ olarak algılansa da ihtiva ettiği şey ciddi anlamda farklılık arz etmektedir. Dil, din, kültür, inanç farklılıkları, gelenekler, görenekler vb. toplumsal olgular uluslararası ilişkilerde kaotik bir yapı oluşumuna sebep olmaktadır. Bu unsurlar zamanla karmaşık bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkar. Arap coğrafyasında demokrasi, özgürlük, insan hakları talepleriyle ortaya çıkan ve bir domino taşı etkisiyle yayılan çatışmalar, gösteriler ve ihtilaflar da gözlemlendiğinde kaotik bir yapı sergilediği görülmektedir. Bu bağlamda; makalede Uluslararası İlişkilerde Kaos Teorisi, Arap Baharı örneği ile incelenecektir. Makalenin ilk bölümünde; kaos kelimesinin etimolojisi ve kaos teorisi derinlemesine incelenecektir. İkinci bölümde, Uluslararası İlişkiler bağlamında Sosyal Bilimlerde kaos ve kaos teorisinin yorumlanması hususu üzerinde durulacaktır. Son bölümde ise Arap Baharı ve oluşturduğu kaotik görünüm anlatılanlara paralel bir şekilde değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.745
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini