Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Kaos Teorisi ve Behçet Necatigil’in “karışık Tarife” Adlı Şiiri
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kaos teorisi, fizik dünyasında büyük bir bakış açısı değişikliği meydana getirmiş ve dünyanın, evrenin, düzenli, öngörülebilir şekilde işleyen determinist karaktere sahip olduğuna ilişkin Newtoncu düşünceyi derinden sarsmıştır. Kaos teorisi, klasik bilimin evren anlayışına karşı çıkarken tutarlı, öngörülebilir yapılara karşılık kaotik ve dinamik sistemleri esas almıştır. Dünyaya ve evrene ilişkin yargılarımızda büyük değişime yol açan kaos teorisinin sosyal bilimlerde etkisinin görülmemesi beklenemez. Nitekim bahsedilen bağlamda Batı dünyasında kaos teorisini merkeze alarak edebî metinleri farklı açılardan yorumlayan birçok çalışma yapıldığı gözlemlenebilmektedir. Bu makalede ise modern Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Behçet Necatigil’in, geleneksel şiir anlayışını sorgulayıp sarsan “Karışık Tarife” adlı eserinin kaos teorisi ile yorumlanması amaçlanmaktadır. Bu çabada ilk olarak kaos teorisi açıklanacak ve bu teoriden genelde edebî ürünlerde özelde ise şiir türünde nasıl yararlanılabileceğine yönelik bir model önerisinde bulunulacaktır. Daha sonra bahse konu olan şiir, “düzensizlik içinde düzen”, “doğrusal olmamak” ve “başlangıç noktasına bağımlılık” gibi kaos teorisinin bakış açısının sunduğu imkânlarla değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Theory Of Chaos and The "karisik Tarife" Of The Necatigil
2021
Yazar:  
Özet:

The chaos theory has led to a great change in the perspective of the physical world and has deeply shocked the Newton's idea that the world, the universe, has a determinist character that works in a regular, predictable manner. The chaos theory is based on chaotic and dynamic systems against consistent, predictable structures while opposing the understanding of the universe of classical science. It is unpredictable that the chaos theory, which has led to great change in our judgments concerning the world and the universe, will not have any influence on social sciences. In fact, in the aforementioned context, it can be observed that many studies have been conducted to interpret literary texts from different perspectives by focusing the chaos theory in the Western world. In this article, Behçet Necatigil, one of the important names of modern Turkish literature, is intended to be interpreted by the chaos theory of his work called "Mixed Tarife" which questiones and disturbs the traditional poem. This effort will first explain the theory of chaos, and a model of the theory will be proposed for how it can be used in literary products, especially in the poem style. The poem, which is later the subject of bet, will be evaluated by the possibilities offered by the perspective of the chaos theory, such as "rule in irregularity", "not rational" and "dependence to the starting point".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 803
Atıf : 2.387
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini