Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 94
 İndirme 33
Karadeniz Kıyısından İç Kesime: Kastamonu Çevresinin İklim Parametreleri
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanın yeryüzündeki faaliyetleri doğal unsurların etkisi altındadır. İklim, yeryüzünün şekillenmesinde, bitki örtüsünün, toprağın oluşumunda ve insan faaliyetlerinde oldukça belirleyici ya da sınırlayıcıdır. Çalışma sahası olan Kastamonu ve çevresiyle ilgili bu ölçüde kapsamlı çalışma bulunmamaktadır. Kastamonu, gerek kapladığı alanın genişliği ve gerekse yer şekillerinin çeşitliliği sebebiyle oldukça farklı iklim özelliklerinin bir arada görüldüğü bir yerdir. Araştırma yöntemi olarak, bölgesel yaklaşım dikkate alınmıştır. Ancak yer yer sistematik yaklaşımdan da yararlanılmıştır. Verilerin toplanması ve analizinde meteoroloji istasyonlarının rasatları kullanılmıştır. Kartografik malzemelerin hazırlanmasında ArcGIS 10.3 paket programından yardım alınmıştır. Sahada doğu-batı doğrultulu uzanan Küre ve Ilgaz Dağları ile bu dağlar arasındaki depresyon alanları, akarsu vadilerinin oluşturduğu alüvyal sahalar başlıca jeomorfolojik birimleri oluşturmaktadır. Yer şekillerinin çeşitlilik gösterdiği çalışma alanında Karadeniz kıyısından iç kesimlere(güneye) doğru nemli Karadeniz ikliminden yarı nemli-yarı kurak karasal iklime doğru bir geçiş yaşanmaktadır. Kıyıda 1000 mm. nin üzerine çıkan yağış iç kesimlerde 500 mm. nin altına inmektedir. Ortalama sıcaklıklar ise sahada 7,6 °C ile 15 ° C arasında değişmektedir. Sahanın Karadeniz kıyılarındaki ortalama sıcaklıklar daha yüksek, güneye doğru ortalama sıcaklıklar belirgin bir şekilde düşmektedir. Bu durum çalışma alanında enlemin etkisine göre yerel koşulların daha baskın olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Sahaya uygulanan iklim sınıflandırma formüllerine göre; kıyı kesiminde nemli olan iklim, iç kesimlere doğru yarı nemli ve yarı kurak iklim karakterine dönüşmektedir. Sahanın iklim özelliklerinin ortaya konulması burada yaşayan insanların ekonomik faaliyetlerinin çeşitli olma potansiyelini ve yetiştirilen ürün deseninin gelişime açık olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Kastamonu ve çevresinde yapılacak doğru bölgesel planlamalar hem yöre insanına hem de ülkemize katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.745
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini