Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 766
 İndirme 68
 Sesli Dinleme 1
Demokratik Hükümet Sistemleri Paradogsu Bağlamında Cumhurbaşkanlığı Seçimi
2015
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

2007 yılında yapılan referandum sonuçlarından biri olan, halkın cumhurbaşkanını seçme kararı ile başlayan süreç, Ağustos 2014 tarihinde ilk uygulama ile siyasal yaşamdaki yerini almıştır. Referandumdan bu yana, tartışılan konuların başında halkın cumhurbaşkanını seçmesinden çok, siyasal sistemin temeline ilişkin konularda duyulan kaygılar ve görüşler ön plana çıkmıştır. Her siyasal sistem kendi özelliklerini barındıran hükümet çeşitlerini imgeler. Hükümetlerin kurulmasında ve çeşitlenmesinde temel faktör erklerdir. Bunlar ise, yasama, yürütme ve yargı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkiler siyasal sistem ile hükümet çeşitlerini oluşturur. Bu çerçevede, çalışmanın amacı, siyasal sistemler ile özelliklerinin teorik kapsamdaki bağlayıcılıklarının, uygulamalarda ne denli ön plana çıktığını veya teoriğe uygun davranılmadığında çıkabilecek problemlerin işaret edilmesidir. Çalışmada ilk olarak ele alınan konular, siyasal sistemlerin özelliklerinin karşılaştırılmalı olarak verilmesi ve ülkeler üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. İkinci olarak ise, Türkiye’de parlamenter sistem ile cumhurbaşkanını halkın seçmesinin ne gibi açmazları beraberinde getirebileceği ve yarı-başkanlık sistemine doğru evrilmenin sonucunda yaşanabileceklerin tartışılmasıdır. Sonuçta, yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin aynı zamanda bir siyasal rejim aynı zamanda hükümet sistemi değişimine yönelik seçim olup olmayacağının analiz edilmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.745
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini