Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 26
Osmanlı Ordularının Gence’yi Fethi, Askeri ve Lojistik Durumu (1723-1735)
2019
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Gence, Azerbaycan'ın batısında Kura Irmağının sağ kollarından Genceçay’ın her iki kıyısında kurulmuş olup günümüzde nüfus bakımından Bakü’den sonra Azerbaycan'ın ikinci büyük şehridir. Gence, Çin’den başlayıp İran'a ve ardından Kafkasya ve Anadolu’ya doğru uzanan tarihi ipek yolunun önemli güzergahlarından birinde yer almaktadır. Bakü ile Tiflis arasındaki ticari faaliyetlerin Gence üzerinde gerçekleşmesi gerekse de İran'ı Kafkasya’ya bağlayan önemli bir geçiş noktasında bulunması Gence'nin askeri ve stratejik önemini artırmıştır. Bu nedenle bölge tarihi süreç içerisinde büyük devletlerin hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. Kafkasya üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasındaki kıyasıya mücadeleler 16. ve 17. yüzyıllarda sürmüş ve bu durum 18. yüzyılın ilk yarısına kadar devam etmiştir. İran'ın içinde bulunduğu iç karışıklıklar doğuda Afganlıların ve kuzeyde Rusların saldırılarına maruz kalması üzerine padişah III. Ahmed döneminde İran'a harp açılmıştır. 1723 yılında İran'ın Kafkasya’da bulunan toprakları Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Bu bölgelerden biri de Gence olmuştur. Gence'nin fethine müteakip pek çok askeri sınıf bölgeye nakledilmiştir. Gence de bulunan Osmanlı ordusunun ihtiyaç duyduğu zahire ve mühimmatlar da bölgeye intikal ettirilerek Safevi ordularına karşı bölge kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, mevcut arşiv kaynaklarından istifade edilerek 1723-1735 yılları arasında Gence’ye nakledilen Osmanlı askeri sınıfları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca Gence’de bulunan Osmanlı askerlerine temin edilen zahire ve mühimmat sevkıyatı üzerinde durulmuş konunun daha iyi anlaşılması için tablo ve grafiklerden istifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Gence Of The Ottoman Army's Fatih, Military and Logistic Situation (1723-1735)
2019
Yazar:  
Özet:

Gence is founded on both sides of Gence, from the right hand of the Kurai River in the west of Azerbaijan, and is today the second largest city in Azerbaijan after Baku in terms of population. Gence is located on one of the important routes of the historic silk road, starting from China to Iran and then to the Caucasus and Anatolia. Although the trade activities between Baku and Tbilisi must take place on Gence, the presence of Iran in a significant transition that connects the Caucasus has increased Gence’s military and strategic importance. That’s why the region has been the scene of the domination struggle of the great states in the historical process. The struggle between the Ottoman State and the Safevi State, trying to dominate the Caucasus, lasted in the 16th and 17th centuries. It continued until the first half of the century. The internal confusion within Iran is the subject of Afghan attacks in the east and Russian attacks in the north. During the Ahmed period, the harp was opened to Iran. In 1723 Iran's territory in the Caucasus passed into the hands of the Ottoman State. One of these areas was Gence. After the conquest of Gence, many of the military classes were transferred to the area. The Zahar and the munitions needed by the Ottoman army in Gence were also deployed to the area and attempted to control the area against the Safevi armies. In this study, the Ottoman military classes transferred to Gence between 1723 and 1735 were studied in detail, using the existing archive sources. In addition, paintings and graphs were used to better understand the subject of the Zahar and the munitions shipping provided to the Ottoman soldiers in Gence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.346
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini