Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 296
 İndirme 57
Orta Karadeniz’de Gelişmekte Olan Bir Yayla Turizmi Merkezi: Niksar Çamiçi Yaylası
2016
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yayla, deniz yüzeyinden oldukça yüksekte yer alan dağlık ve ormanlık yeryüzü parçası olarak tanımlanmaktadır. Yaylalar, coğrafik bir yüzey şekli olmasının yanında özellikle yaz aylarında hayvan otlatmak ve serinlemek amacıyla çıkılan yüksek kesimlerdir. Yaylacılık; büyük ölçüde hayvancılığa dayalı mevsimlik bir hareket olup, yaz mevsiminde insanların hayvanlarıyla birlikte yayla adı verilen geçici yerleşmelere göçmelerini, orada bir süre kalmalarını ve ekonomik faaliyetlerde bulunmalarını kapsamaktadır. Yaylacılık tümüyle yerleşik insan gruplarının, yani yaylacı köylülerin gerçekleştirdikleri mevsimlik bir faaliyettir. Ancak günümüzde yaylalar sadece yerel halkın yararlandığı yerler olmaktan çıkmış; kent merkezlerinden uzaklaşmak ve bunaltıcı yaz sıcaklarından kurtulmak isteyenler için turizm amaçlı kullanılır hale gelmiştir. Dolayısı ile yayla turizmi, tabiat ile iç içe yaşamayı sevenlerin genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlere seyahatleri sonucu gerçekleşen bir turizm türüdür. Bu çalışmanın amacı, Tokat il sınırları içerisinde bulunan Çamiçi Yaylası’nın tarihsel gelişimini, ekonomik ve kültürel boyutlarını ortaya koyarak; yaylacılık ve yayla yerleşmeleriyle ilgili sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Söz konusu alandaki yaylacılık faaliyetleri zaman içerisinde önemli ölçüde azalmasına karşın, genel olarak yayla yerleşimlerinin daimi yerleşimlere çok yakın olması köy-yayla etkileşimini arttırmış ve kısmen kendine özgü bir yapı kazanmasına yol açmıştır. Çalışmada, mevcut bu özgünlüğün yanı sıra yayla yerleşmelerinin halen devam eden önemli sorunları üzerinde de durulmuştur. Yaylacılık faaliyetlerinin devam ettirilmesi, son yıllarda önem kazanmaya başlayan doğal (ekolojik, organik vb.) tarımın yanı sıra, turizm, hayvancılık, ve kültürel sürdürebilirlik bakımından da son derece önem arz etmektedir. Bu bağlamda, bölgede alternatif turizm faaliyetleri kapsamında yaylacılığa dikkat çekilerek bu bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 565
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini