User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 276
 Downloands 45
ORTA KARADENİZ’DE GELİŞMEKTE OLAN BİR YAYLA TURİZMİ MERKEZİ: NİKSAR ÇAMİÇİ YAYLASI
2016
Journal:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Author:  
Abstract:

Yayla, deniz yüzeyinden oldukça yüksekte yer alan dağlık ve ormanlık yeryüzü parçası olarak tanımlanmaktadır. Yaylalar, coğrafik bir yüzey şekli olmasının yanında özellikle yaz aylarında hayvan otlatmak ve serinlemek amacıyla çıkılan yüksek kesimlerdir. Yaylacılık; büyük ölçüde hayvancılığa dayalı mevsimlik bir hareket olup, yaz mevsiminde insanların hayvanlarıyla birlikte yayla adı verilen geçici yerleşmelere göçmelerini, orada bir süre kalmalarını ve ekonomik faaliyetlerde bulunmalarını kapsamaktadır. Yaylacılık tümüyle yerleşik insan gruplarının, yani yaylacı köylülerin gerçekleştirdikleri mevsimlik bir faaliyettir. Ancak günümüzde yaylalar sadece yerel halkın yararlandığı yerler olmaktan çıkmış; kent merkezlerinden uzaklaşmak ve bunaltıcı yaz sıcaklarından kurtulmak isteyenler için turizm amaçlı kullanılır hale gelmiştir. Dolayısı ile yayla turizmi, tabiat ile iç içe yaşamayı sevenlerin genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlere seyahatleri sonucu gerçekleşen bir turizm türüdür. Bu çalışmanın amacı, Tokat il sınırları içerisinde bulunan Çamiçi Yaylası’nın tarihsel gelişimini, ekonomik ve kültürel boyutlarını ortaya koyarak; yaylacılık ve yayla yerleşmeleriyle ilgili sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Söz konusu alandaki yaylacılık faaliyetleri zaman içerisinde önemli ölçüde azalmasına karşın, genel olarak yayla yerleşimlerinin daimi yerleşimlere çok yakın olması köy-yayla etkileşimini arttırmış ve kısmen kendine özgü bir yapı kazanmasına yol açmıştır. Çalışmada, mevcut bu özgünlüğün yanı sıra yayla yerleşmelerinin halen devam eden önemli sorunları üzerinde de durulmuştur. Yaylacılık faaliyetlerinin devam ettirilmesi, son yıllarda önem kazanmaya başlayan doğal (ekolojik, organik vb.) tarımın yanı sıra, turizm, hayvancılık, ve kültürel sürdürebilirlik bakımından da son derece önem arz etmektedir. Bu bağlamda, bölgede alternatif turizm faaliyetleri kapsamında yaylacılığa dikkat çekilerek bu bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi mümkündür.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 816
Cite : 577
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi