Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 115
 İndirme 41
TÜRKİYE’DEKİ İDARİ TAKSİMATTAKİ DEĞİŞİMİN İL NÜFUSLARINA ETKİSİ
2017
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

İllerin nüfus miktarları ve yıllık artış hızlarını arttıran en önemli faktörler doğal artış ile göçlerdir. Ancak idari bölünüşteki bazı düzenlemeler de ilin nüfusu ve gelişiminde ani değişimlere neden olmaktadır. Türkiye’de de 1927-2000 yılları arasında, çeşitli sosyo-ekonomik gerekçelerle, illerin idari coğrafyasında bazı düzenlemeler yapılmıştır. Gerek il birleşmeleri, illerin bölünmesi ve gerekse ilçe alışverişlerinin en fazla görüldüğü dönem 1927-1950 dönemi olmuştur. Nitekim 1927 yılında 63 olan il sayısı 1927-1935 yılları arasında 57’ye gerilemiştir. İl sayısındaki değişim, bazı illerin il statüsünden çıkarılarak ilçeye dönüştürülmesi ve komşu olan bir ile bağlanması suretiyle olmuştur. 1950-1985 yılları arasında bu düzenlemeler azalırken, 1985-1990 ve 1990-2000 dönemlerinde tekrar hız kazanmıştır. Ancak önceki dönemlerden farklı olarak, söz konusu bu dönemlerde, il statülerinin iptal edilmesi ve ilçe alışverişlerinden ziyade, illerin bölünmesi ağırlık basmaktadır. İdari bölünüşteki bu düzenlemeler illerin nüfusunun aniden artması/azalması ve yıllık artış hızının olumlu veya olumsuz etkilenmesine neden olmuştur. Buna göre yıllık artış hızında olağandan farklı olarak artış gösteren illerde idari bölünüş ile alan artışı, negatif veya düşük olan illerde ise alan kaybı yaşanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 567
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi