Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 1.595
 İndirme 78
 Sesli Dinleme 1
Christopher Nolan Sinemasında Klasik Anlatı Tekniklerinin Kullanımı: Inception Filmi Örneği
2019
Dergi:  
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik anlatı sineması, terimi kökenini Aristoteles’in Poetika isimli eserinden alan anlatıya dayalı sinema biçimidir. Yapısal olarak serim, düğüm, çatışma, doruk nokta ve çözüm aşamalarından oluşmaktadır. Olay örgüsü ve neden-sonuç ilişkileri anlatı oluşturulmasında kullanılan temel ilkelerdir. Öykülerde gerçeklik kaygısı bulunmamaktadır. Ancak, gerçekçi öykülerle izleyicinin yapımı izlemeyi sürdürmesi amaçlanmaktadır. Klasik anlatı dalında eser veren yönetmenler, özellikle Hollywood sisteminde temel biçimsel özellikleri korumaktadırlar. Christopher Nolan, edebiyat öğrenimi görmüş bir yönetmen olarak filmlerinin önemli bir bölümünün senaryosunu da yazmıştır. Filmleri özgün ve yenilikçi olarak nitelenmektedir. Zamanın göreliliği ve gerçekliğin subjektifliği temalarını sıklıkla işlemektedir. Bu çalışmada, özgün sinema ve kurgu anlayışı ile Christopher Nolan’ın edebiyat bilgisinin de katkısıyla klasik anlatı geleneğini devam ettirdiği varsayılmıştır. Bu varsayım bağlamında yönetmenin Inception (Başlangıç, 2010) filminin klasik anlatı prensipleri bağlamında metinsel çözümlemesi yapılmıştır.  Başlangıç filminin analizinde Todorov’un Aristoteles’in yapı anlayışı bağlamında geliştirdiği unsurlar ve Gerard Gennette’nin anlatı ve söylem bağlamındaki ilkeleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda, Christopher Nolan’ın Başlangıç filminin anlatı ve söylem bağlamında yönetmenin diğer filmleriyle ortak nitelikler taşıdığı ve yönetmenin klasik anlatı geleneğini sürdürdüğü sonuçlarına varılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Christopher Nolan: The Use of Classical Story Techniques in the Cinema: An Example of Inception
2019
Yazar:  
Özet:

The classical narrative cinema is a form of cinema based on the narrative that the term originates from Aristotle's work Poetry. Structually it consists of serum, node, conflict, peak point and solution stages. The principle of events and the cause-resultation relationships are the basic principles used in the creation of the story. There is no concern about reality in stories. However, it is intended to keep the audience watching the production with realistic stories. The directors performing in the classical narrative, in the Hollywood system, preserve the basic formal characteristics. Christopher Nolan also wrote the script of an important part of his films as a writer who studied literature. The films are original and innovative. The proportionality of time and the subjectivity of reality often deal with themes. In this study, it is assumed that Christopher Nolan continued the classical narrative tradition with his original film and fiction understanding and his literary knowledge. In the context of this assumption, the director's film Inception (Inception, 2010) has been written in the context of the classical narrative principles.  In the analysis of the original film, the elements developed by Todorov in the context of Aristotle's conception of the structure and the principles of Gerard Gennette in the narrative and speech context were used. As a result of the analysis, Christopher Nolan has found that the director has common qualities with other films in the narrative and narrative context of the Beginning film and that the director continues the classic narrative tradition.

Anahtar Kelimeler:

The Use Of Classical Narrative Techniques In Christopher Nolan Cinema: The Example Of Inception
2019
Yazar:  
Özet:

Classical narrative cinema is a term used for the narrative form of cinema originating from Aristotle’s Poetics. Structurally, it consists of exposition, development, complication and climax and resolution stages. The plot, cause and effect relationships are the basic principles forming narrative. The directors using the classical narrative techniques making productions by considering the basic formal structure. Christopher Nolan, as a literary director wrote the scenery for a significant portion of the films he directed. His films are described as unique and innovative. He often uses the relativity of time and the subjectivity of reality themes. In this study, it’s assumed that Christopher Nolan sustains classical narrative tradition by the contribution of his literary knowledge with his original cinema and editing understanding. The text of the director’s film “Inception” (2010) was analyzed according to classical narrative style by using textual analysis method. In the analyzing process, Todorov’s elements according to Aristotle’s understanding of structure and Gerard Gennette’s principles of narrative and discourse were used. As a result of the analysis, it is concluded that Christopher Nolan’s film “Inception”, has got common features with his other films in terms of narrative and discourse and that the director continues the classical narrative tradition. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 551
Atıf : 4.898
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi