Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 85
 İndirme 38
Günah Eyleminin Kökenine Dair Sosyolojik Bir Deneme Adem Kıssası Örneği
2018
Dergi:  
Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, İslam’ın ana kaynağı olan Kuran’daki Adem Kıssası’ndan hareketle  günah  eyleminin kökenine ve bu bağlamda insanda görülen suç ve sapma eğilimlerinin  temel saiklerine ilişkin belli bir açıklama getirmeyi amaçlayan kuramsal çerçevede bir din sosyolojisi  denemesidir. Günah dini-kültürel anlamda  insanın hayatı boyunca mücadele ettiği,kendisini korumaya çalıştığı  negatif bir eylem olarak kabul edilmektedir. İnanç değerleriyle her zaman  doğrudan bir korelasyon kurulamazsa da günah algısı gündelik yaşamımızın biçimlenmesinde, davranışlarımızın kontrolünde etkili olabilmektedir.Adem Kıssası  da günah olgusunu özlü bir biçimde ele almamıza imkan veren bir dini metin olma niteliği taşıdığı için bu kapsamda incelenmeye değer bulunmuştur. Bu konudayalın bir anlatım biçimi olduğunu düşündüğümüz Kuran metni  baz alınmıştır. Adem  ve Havva,  şeytan, Habil ve Kabil bu kıssanın aktörleri ve  günah olgusunu analiz etmemize yarayan prototipler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bu yönüyle günah eylemi  bu prototiplerin şahsında insanın mülkiyet ebedilik, iktidar ve statü mücadelesinin sonucu olarak  çeşitli suç ve sapma davranışları biçiminde kendisini göstermektedir.Suç ve sapmaya  ilişkin ortaya konan bir takım teoriler konuya kendileri açısından belli bir  açıklama getirebilmektedirler.Adem kıssasından hareketle suç ve sapma davranışını  da büyük ölçüde içeren günah eyleminin ortaya çıkışına  ilişkin daha kapsamlı olgusal açıklamalar getirebilme imkanı bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A Sociological Trial On The Origin Of Sin
2018
Yazar:  
Özet:

This study is a trial of a religious sociology in the theoretical framework aimed at bringing a clear explanation of the origins of sin and the fundamental characteristics of the crime and deviation tendencies seen in man in this context, from the main source of Islam in the Qur’an. In religious and cultural terms, sin is regarded as a negative act that man struggles throughout his lifetime, trying to protect himself. It is not always possible to establish a direct correlation with the values of faith, but the perception of sin can be effective in the shaping of our daily life, in the control of our behavior. The Qur’an is based on what we think is a form of narrative. Adam and Havva, the devil, Habil and Kabil come to us as the actors and prototypes that help us to analyze the fact of sin. In this regard, the act of sin in the person of these prototypes manifests itself in the form of various crimes and distortion behaviors as a result of man's ownership eternity, power and status struggle.A number of theories revealed about crime and distortion can bring a clear explanation to the subject from their own perspective.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi