Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 106
 İndirme 54
Modern Dünya Bağlamında İnsan Kaynakları Kavramının Eleştirisi ve İnsan Değerleri Fikrinin Doğuşu
2019
Dergi:  
Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan bir takım meziyet ve yetenekleri olan bir canlıdır. İnsan aynı zamanda doğuştan kazandığı bir takım temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu onun yaratılmışlarınşereflisi yani “eşref-i mahlukat” olmasının bir gereğidir. Ve aynı zamanda insan canlılardan farklı olarak yeryüzünün halifesidir. Şu rahatlıkla söylenebilir, dünya insan için yaratılmıştır. Her türlü özelliklerinden (dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, renk vb.) bağımsız olarak tüm insanların onda ve üzerindeki nimetlerde hakkı vardır. Modernizm süreç içinde insanı doğal durumundan, fıtratından uzaklaştırmış ve onu bir nesne konumuna itmiştir. Materyalist zihin ve onun kapitalist ekonomi anlayışı insanı “homo economicus” olarak değerlendirmiş ve onu arz tarafında kaynağa talep tarafında ise tüketici konumuna indirmiştir. Bu insanın ve insanlığın kabullenebileceği bir durum değildir. Çalışma hayatında insan yönetimi “personel yönetimi” olarak başlamış ve süreç içinde bu anlayış “insan kaynakları” anlayışına evrilmiştir. İnsanın bir ekonomik nesne olarak, bir kaynak olarak tanımlanması ve buna göre tutum ve davranış geliştirilmesi toplumsal hayatta insanın değerinin azalmasına neden olmuştur. Hatta süreçte insan bir tür cendereye alınmıştır. Oysa “insan kaynak değil değerdir, tüketici değil değerlendirendir.” Bu noktada insanı hayatın merkezineönemli değer olarak koymak, bir toplumsal düzen ve hayat telakkisi oluşturmak acil bir ihtiyaçtır. Bu telakki oluşturulurken yaratılış ve ahlak temel alınmalı, başka bir ifadeyle İslam, hakikat merkeze konulmalıdır. İslam’a göre insan için, “Hayat, Allah’tan başka hiçbir şeyin kendi hayatı üzerinde egemen olmayacağını, kendisinin de başkalarının hayatı üzerinde egemen olmayacağını beyan etmek ve bunun gereğini yerine getirmek”tir. “İnsan kaynak değil değerdir” vurgusu ile zihinlerdeki olumsuz çağrışımı giderebilmek için İnsan Kaynakları kavramı yerine “İnsan Değerleri” kavramının kullanılması insanın layık olduğu konuma ulaşması için atılmış bir adım; hak ettiği değeri korumak ve kollamak için yapılmış daha uygun bir tanımlama olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Criticism Of The Concept Of Human Resources In The Modern World Context and The Birth Of The Idea Of Human Values
2019
Yazar:  
Özet:

The human being is a creature with talent and talent. Man also has a number of fundamental rights and freedoms he has from birth. This is a must for his creation, that is to be the "early creation". And, in contrast to human beings, it is also the alphabet of the earth. It can be said that the world is created for man. of all kinds of characteristics (language, religion, religion, race, gender, color, etc.) Everyone has the right to the blessings of Him and of Him. In the process, modernism has removed man from his natural state, from his fist, and pushed him into a position of object. The materialist mind and its capitalist concept of economics have regarded man as "homo economicus" and have lowered him to a consumer position on the supply side and on the demand side. This is not a situation that man and humanity can accept. In the work life, human management has begun as "personal management" and in the process this understanding has evolved into the concept of "human resources". The definition of man as an economic object, as a source and accordingly the development of attitude and behavior has led to a decrease in the value of man in social life. In the course of the process, man was taken into a kind of cinder. “Man is not a source of value, not a consumer, not a valuator.” At this point, placing a person as the center of life as an important value, creating a social order and a life shelter is an urgent need. The creation and morality must be founded, in other words, Islam, the center of truth. For man according to Islam, "Life is to declare that nothing but Allah will rule over his own life, and that he will not rule over the life of others, and to fulfill the obligation of it." The use of the concept of “human values” instead of the concept of human resources to eliminate the negative call in the minds with the emphasis on “human is not a resource is a value” will be a more appropriate definition made to maintain and maintain the value it deserves.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 190
Atıf : 397
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini