Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 145
 İndirme 49
 Sesli Dinleme 1
Türkiye’de Müzecilik Eğitiminin Üniversitelerde Kurumlaşması
2017
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

21. yüzyılda geçmiş ve geleceğin yaşam alanları olan müzelerin önemi; eğitim ve teknoloji odaklı gelişmiştir. Müzeler, araştırmaya ilham yaratan, destekleyen kurumlar olarak; koruma, araştırma ve toplumla iletişim kurma çalışmalarını sürdürürken; çağdaş uygulamalarla yeni formlar bularak değişmektedirler. Müzelerde çok yönlü öğrenme ve eğitim becerilerine odaklı yaşam boyu eğitim çalışmaları giderek önem kazanmıştır. Ziyaretçisini aktif katılımcıya dönüştüren, disiplinler arası çalışmalara yönelik müze çalışmaları; profesyonel eğitim almış müzecilere olan ihtiyacı da arttırmıştır.Bu makalede; Türkiye’de müzecilik eğitiminin özellikle 1990 sonrasında üniversitelerde kurumlaşması ele alınacaktır. Akademik ortamlarda üniversitelerde açılan lisans ve yüksek lisans programları üzerinden araştırılacak; sorunlar ortaya konulacaktır. Özellikle müze yönetimi eğitimi çalışmalarının kuruluş süreçleri ele alınacaktır. Müze çalışmalarında; müze yönetimi konusunda insan kaynaklarının rolü de inkar edilemez. Dünyada ve ülkemizde müzelerin profesyonel eğitim almış kişilerce yönetilmeleri zorunlu olmuştur. Bu gerçekle, Türkiye’de ilk müze yönetimi yüksek lisans eğitiminin kuruluş süreçleri ve bu süreçte yürütülen tez ve proje çalışmaları müzecilik eğitimini geliştirmesi açısından önemi ele alınacaktır.1990 öncesi müze uzmanlarının, yöneticilerinin yetişmesi alanında yürütülen akademik ve mesleki eğitim çalışmaları durağan dönem olarak tanımlanabilir. 1990 sonrası ise müzecilik alanındaki akademik ve mesleki eğitim çalışmaları dinamik olarak değişim göstermiştir. Günümüzde müze profesyonellerinin eğitimi, hizmet içi eğitim, yetişkinlerin eğitimi, müzelerde eğitim, interaktif eğitim çalışmalarının önemi de her geçen gün artmaktadır. Gelecek yıllarda müzecilik mesleğine olan ilginin daha da artması, üniversitelerde müzecilik eğitimi veren programların artmasına neden olacaktır. Ulusal ve uluslararası müze liderliği profesyonel gelişim, kariyer planlaması, stratejik yönetim, müzecilerin meslek içi hizmet eğitimleri öne çıkan konular olarak yer alacaktır. Gelecekte müzelerin değişime odaklı sürdürülebilir çalışmaları müze yönetimi alanında eğitim çalışmaları ile yön bulacaktır. Son yıllarda ülkemizde müzecilerin eğitimine yönelik açılan yüksek lisans programları; müze biliminin gelişimine verilen önemi ortaya koymaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.130
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini