Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 54
 İndirme 11
Nikola Tesla Müzesi ve Türk Ziyaretçileri
2017
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarih eğitiminin genel amaçlarından biri de insanlığın bilim ve teknoloji alanındaki geçmiş birikimini aktarmaktır. Öte yandanönemli öğretim araçlarından biri de müze ve tarihi mekânlardır. Belgrat’taki Nikola Tesla Müzesi, hem Nikola Tesla’yı daha yakından tanıma, hem de 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında bilim ve teknoloji alanındaki rekabeti daha iyi anlama yönünde önemli fırsatlar sunmaktadır. Türkiye’de de Tesla’ya ilgi 2000’li yıllardan sonra başlamıştır. Bu ilginin uyanmasında Elektrik Mühendisliği, Bilim ve Ütopya, Turkish Neurosurgery ve Bilim ve Teknik gibi dergilerde çıkan yazıların da etkili olduğu söylenebilir. Hollywood yapımı Christopher Priest’in romanından uyarlama Prestij (2006) filmi de sözkonusu ilgiyi beslemiştir. Tesla’ya olan ilgi sadece bunlarla sınırlı kalmamış Türk ziyaretçiler Tesla’nın Belgrad’daki müzesini de ziyaret etmişler, ziyaretleri esnasında Tesla’ya ilişkin görüşlerini müzenin ziyaretçi defterine yazmışlardır. Bu çalışmanın amacı, Nikola Tesla Müzesi’ni ziyaret eden Türk ziyaretçilerin müze defterine yazdıkları ifadelerden hareketle Tesla’ya yönelik algılarını ve müze deneyimlerini değerlendirmektir. Çalışmada nitel yaklaşım kapsamında doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında gerçekleştirilen çalışmanın veri kaynağını Nikola Tesla Müzesi Ziyaretçi Defteri oluşturmaktadır. Bu bağlamda 28-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında müzeye gelip, duygu ve düşüncelerini müze defterinde ifade eden toplam 15 Türk ziyaretçinin yazdıkları incelenmiştir. Çalışmada toplanan veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda Türk ziyaretçilerin elektriğin tarihi gelişimi ve Tesla’nın bu tarihi gelişmedeki yeri konusunda bilgilerinin eksik olduğu anlaşılmaktadır. Edison-Tesla rekabetinde, Tesla’yı destekleyici ifadelere yer verdikleri görülmektedir. Bir ziyaretçi, onun ABD vatandaşı olmasını eleştirmiştir. Buradan hareketle Türk ziyaretçilerin, yurtdışında ülkelerini temsil ettikleri bilinciyle, müze ziyaretçi defteri gibi tarihi belgelere duygu ve düşüncelerini yazarken daha özenli bir dil kullanmaları gerektiği söylenebilir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.379
Atıf : 10.094
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini