Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 102
 İndirme 45
Okul Müdürlerinin Öğretmen Performans Değerlendirme Yeterliliklerinin Okul Müdürleri ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, okul müdürlerinin “öğretmen performans değerlendirme” kapsamında yaptıkları değerlendirmelere ilişkin yeterliliklerini okul müdürleri ve öğretmen görüşleri ışığında belirleyerek, “öğretmen performans değerlendirme” süreci ile ilgili önerilerde bulunmaktır. Çalışma grubunu 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Mardin ili Artuklu ve Kızıltepe ilçe sınırları içerisinde bulunan ana okul, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında görev yapan 102 okul müdürü ile 483 öğretmen oluşturmuştur. Çalışmaya kaynak teşkil eden veriler nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli ile elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında “Öğretmen Performans Değerlendirme Süreci Müdür Yeterliliği Ölçeği” kullanılmıştır. Nicel verilerin istatistiksel çözümlenmesi, Mann Whitney- U testi ve Kruskall Wallis testleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; okul müdürlerinin öğretmen performans değerlendirme sürecine yönelik yeterlilik algıları  “katılıyorum” ve “kesinlikle katılıyorum” düzeyinde iken, öğretmenler okul müdürlerini belirlenen kriterlere göre  “katılıyorum” düzeyinde yeterli görmekle beraber, amaç ve uygulama-değerlendirme boyutunda “kararsızım” düzeyinde değerlendirmişlerdir. Öğretmenlere ait bulguların demografik özelliklerden cinsiyet grupları ile müdür yeterliliklerinin “amaç” boyutunda anlamlı bir fark görülmüş olup, amaç boyutunda kadınların okul müdürlerini daha yüksek düzeyde yeterli gördükleri saptanmıştır. Okul türü değişkeni açısından “güvenirlik, yeterlilik, ölçek yeterliliği ve uygulama – değerlendirme” boyutlarında anlamlı fark görülmüş, okul müdürlerine ilişkinyüksek yeterlilik algısı anaokulu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim şeklinde sıralanmıştır. Okul müdürü ve öğretmen görüşleri karşılaştırıldığında görüşler arası anlamlı bir fark tespit edilmiş olup, öğretmen performans değerlendirme sürecine dair okul müdürü yeterlilik algılarının öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Assessment Of Teachers’ Performance According To Teachers’ and Teachers’ Opinions
2019
Yazar:  
Özet:

The objective of this study is to provide recommendations on the "Teacher Performance Assessment" process by determining the qualifications of school managers in relation to the assessments they make under "Teacher Performance Assessment" in the light of school managers and teachers' opinions. The work group was formed in the 2016-2017 educational and teaching year with 483 teachers with 102 school directors working in the main schools, primary schools, secondary schools and secondary schools located within the borders of the Artuklu and Kızıltepe district of Mardin. The data that are the source of the study is obtained from quantum research methods through the visual scan model. In the collection of data, the "Teacher Performance Assessment Process Manager Qualification Scale" was used. The statistical analysis of Nicel data was carried out using the Mann Whitney-U test and the Kruskall Wallis test. According to the research results; while school managers’ qualification perceptions for the teacher performance assessment process are at the level of “I agree” and “I definitely agree”, teachers have assessed school managers at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree” at the level of “I agree”. The findings of teachers from the demographic characteristics of gender groups and managers have seen a significant difference in the "mass" size of the qualifications, and the target size has been found that women consider school managers sufficient at a higher level. From the point of view of the school type variation, significant differences have been seen in the dimensions of "confidence, qualification, scale qualification and application-evaluation", the high qualification perception of school managers is classified in the form of parental, primary, secondary and secondary education. When comparing school manager and teacher opinions, a significant difference between opinions was found, and the conclusion was that the school manager's qualification perceptions of the teacher's performance assessment process were higher than the teachers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.902
Atıf : 17.903
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi