Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 70
 İndirme 28
Sınıf Öğretmenlerinin Özel Eğitimle İlgili Metaforik Algılarının İncelenmesi
2017
Dergi:  
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eğitim her birey için vazgeçilmez bir hak ve gerekliliktir. Bu nedenle özel gereksinimli insanların da eğitim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla yürütülen özel eğitim çalışmaları ulusal ve uluslararası eğitim platformlarında güncelliğini sürekli korumaktadır. Özel eğitimde kalitenin arttırılması, teori ve uygulamada bütünlüğün sağlanabilmesinde öğretmen ve öğretmen yetiştirme ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda öğretmenlerin özel eğitimle ilgili metaforik algılarının ortaya konulması amaçlanan bu çalışma, nitel araştırma tekniklerinden olgubilim deseniyle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Amasya il merkezindeki okullarda eğitim veren toplam 70 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından düzenlenen ve iki kısımdan oluşan “Özel Eğitime Yönelik Yapılandırılmış Görüşme Formu” kullanılmıştır. Veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilerek yorumlanmıştır. Elde edilen bulgularda öğretmenlerin özel eğitimle ilgili algılarını ortaya koyan metaforlar kategoriler altında toplanmıştır. Özel eğitimle ilgili oluşturulan metaforlar yuva, ihtiyaç, bitki, yoksunluk, tedavi, eğitim, zanaat, bir yaşam şekli ve rehber olmak üzere 9 kategori özel eğitime ihtiyacı olan çocukla ilgili olan metaforlar sanat, yoksunluk, bitki, potansiyel sahibi ve sıradışı ve muhtaç olmak üzere toplam 6 kategori altında toplanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında öğretmenlerin özel eğitimle ilgili algılarının genel olarak olumlu olduğu görülmüş ve meslekleriyle özel eğitimi özdeşleştirdikleri fark edilmiştir. Çalışmada sınıf öğretmenlerinin özel eğitimle ilgili farkındalık düzeylerini artırılabilmesi için özel eğitimle ilgili hizmet içi programlar hazırlanması ayrıca öğretmen eğitimi süresince özel eğitimle ilgili ders saatlerinin artırılması ve uygulamaya yönelik etkinliklerin düzenlenmesi önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Metaphoric Perceptions Of Class Teachers Related To Special Education
2017
Yazar:  
Özet:

Education is an indispensable right and necessity for each individual. Therefore, the special training work carried out in order to meet the educational needs of people with special needs is continuously kept up to date on national and international educational platforms. The improvement of quality in special education, the integrity in theory and practice, teachers and teachers training is in the forefront. In this context, this study, which aims to reveal the metaphoric perceptions of the teachers regarding special education, is carried out with the methodology of quality research techniques. The sample of the study consists of a total of 70 class teachers who teach in schools in the center of the province of Amasya in the 2015-2016 educational year. In the study, the "Special Training Structured Interview Form" was used as a tool for data collection organized by researchers and composed of two parts. The data is analyzed using the content analysis technique. In the findings obtained, metaphors that reveal the perceptions of teachers about special education were gathered under categories. The metaphors created in relation to special education have been collected under a total of 6 categories, including home, need, plant, absence, treatment, education, craftsmanship, a way of life and guidance, the metaphors related to children who need special education in 9 categories: art, absence, plant, potential owner and unusual and necessary. In light of the findings obtained, the teachers’ perceptions of special education were generally positive and they identified their special education with their professions. In the study, the preparation of service-in-service programs related to special education in order to increase the level of awareness of class teachers about special education was also recommended to increase the hours of classes related to special education during the teaching course and to organize activities aimed at implementation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 272
Atıf : 3.506
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini