Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 26
Atebetu’l Hakâyik’ta Degerler Egi̇ti̇mi̇ Uzeri̇ne İnceleme
2017
Dergi:  
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumun onayladığı ve insanlara yararlı olacağını düşündüğü davranışların bütününe değer denir. Hatta toplum olarak değerlere o kadar bağlıyız ki bize ters düşen bir durumu açıklamak için ‘Değer Yargılarımız’ sözünü kullanmadan edemeyiz. Bu noktada Türkçe eğitiminde de değerlerin öğretimi elzemdir. Türkçe derslerinde aktarılması önerilen bazı değerler bulunmaktadır. Bu değerler; sevgi, saygı, hoşgörü, iyilik yapmak, dürüstlük, barış, sorumluluk, özgüven, ulusal değerlerdir. Bu değerlerin öğretimi geleceğimizin büyükleri çocuklarımız için önemlidir. Yapmış olduğumuz bu araştırmada, 12. yüzyılın başlarında yaşadığı sanılan Türk şairi Edip Ahmed Yükneki’ye ait Atebetü’l Hakâyık isimli eserde geçen değerler tespit edilmeye çalışılmıştır. Doküman incelemesi tekniğiyle yapılan araştırmada elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemiyle incelendi. Eserde hoşgörü üzerinde çokça durulmuştur. Ayrıca insanlara karşılı saygılı davranmak öğütlenmiştir. Toplumdaki insanların barış içinde, ulusal değerlere bağlı, Allah’ın öğütlediği gibi insanlara iyilik yaparak, saygı ve sevgi içerisinde yaşamaları konusunda telkinlerde bulunmuştur. Edip Ahmed Yükneki eserinde insanlara adeta huzurlu yaşamın sırrını vermiştir. Bu sırrın Allah’ın öğütlerinden geçtiğini vurgulamıştır. Ayrıca kötü sözün, savaşın, saygısız tavrın insanlara yarar sağlamadığını belirtmiştir. Bu açıdan bakıldığında değerler eğitiminin öğretilmesinde Atebetü’l Hakâyık’tan yararlanmak çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation On Values Education In Atebetul Hakayik
2017
Yazar:  
Özet:

Value is the whole of the behavior that the society has endorsed and which it believes is useful to people. We are even so attached to values as society that we can not use the word 'Our Value Judgments' to explain a situation that is contrary to us. At this point teaching values in Turkish training is also an essential. There are some values suggested to be transferred in Turkish lessons. These values are; love, respect, tolerance, do favour, honesty, peace, responsibility, confidence and national values. The teaching of these values become more of an issue for our children, the elders of our future. In this study that we carried out, we tried to determine the values of Atebetü'l Hakâyık belonging to the Turkish poet Edib Ahmed Yükneki, who thought he lived in the early 12th century. The findings of the research with the document review technique were analyzed by means of descriptive analysis. In the Atebetü'l Hakâyık’ were found that all the values suggested to be transferred in Turkish courses. These findings can be summarized as follows. The work has been largely focused on tolerance. It is also advised to treat people with respect. Peaceful people in society, tied to national values, doing good to people as God has advised, have made suggestions about life with respect and love. Edib Ahmed Yükneki gave the secret of peaceful life to the people in his work. He emphasized that this secret has passed through Allah's advice. He also said that bad speech, the war, and the disrespectful attitude do not benefit people. From this point of view, it is very important to take advantage of Atebetü'l Hakâyık in teaching values training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 293
Atıf : 759
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini