Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 23
 Görüntüleme 750
 İndirme 63
 Sesli Dinleme 2
Öğrencilerin ve Öğretmenlerinin Teog Sistemi Görüşleri Işığında Ortaöğretime Geçiş Sisteminden Beklentileri
2018
Dergi:  
International Journal of Active Learning
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı öğrencilerin ve öğretmenlerinin TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sistemi hakkındaki görüşlerini ortaya koymak ve bu görüşler ışığında Ortaöğretime Geçiş Sisteminden beklentilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada var olan durum gözlemlendiği için tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma, Erzurum il merkezinde uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş 196 TEOG sınavına girmiş dokuzuncu sınıf öğrencisi ve 77 Fen Bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ''TEOG Sistemi Hakkında Öğretmen Görüşleri Ölçeği'' ve ''TEOG Sistemi Hakkında Öğrenci Görüşleri Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışmada Fen Bilimleri öğretmenlerinin görüşleri ölçeğinin 5 alt faktörü ve bu alt faktörlerin güvenirlikleri ve açıkladığı varyans değerleri yüzde olarak sırasıyla; TEOG sisteminin getirdiği yeni uygulamaların değerlendirilmesi (0.748, %15.264),sistemin uygulanış şeklinin faydaları (0.743,%14.157), eğitim öğretim sürecine katkıları (0.776, %12.102), sistemin yerleştirme ve değerlendirmeye getirdiği yenilikler (0.666, %10.500), sınavda MEB kaynaklarının yeterliliği (0.605, %10.024) olarak belirlenmiştir. Öğrenci görüşleri ölçeğindeki 4 faktör ise öğrencilerin sınav kaygı ve heyecanına etkisi (0.711,%15.195), eğitim öğretim sürecine katkısı (0.624, %13.059), uygulanış şekli (0.444, %8.853) ve sınav sorularının değerlendirilmesidir (0.406,%8,584). Verilerin analizinde veriler normal dağılım göstermediği için Nonparametrik Testler olan Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Öğretmen görüşlerinden elde edilen sonuçlara göre TEOG sisteminin müfredatı merkeze alması, merkezi sınava girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılması, öğrencilerin kendi okullarında sınava girmesi, merkezi sınav sonucunun yazılı sınav yerine geçmesi sistemin olumlu yönleri olarak görülmüştür. Merkezi sınavlarda sınav düzeltme faktörünün uygulanmaması ise öğretmenler tarafından ayırt ediciliği azalttığı için sistemin olumsuz olarak görüş bildirirlerken öğrenciler açısından olumlu karşılanmıştır. Öğrenciler ayrıca TEOG sisteminde sınavın varlığının olmasının kendileri için her zaman stres, kaygı ve heyecan oluşturduğunu belirtmişlerdir. Anahtar Kelimeler: TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) Sınavı, Ortaöğretime Geçiş Sistemi,  Öğretmen Görüşleri, Öğrenci Görüşleri, Görüş ölçeği

Anahtar Kelimeler:

Expectations Of Students and Teachers From The Transition System To Secondary Education In The Light Of The Teog System Views
2018
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the opinions of students and teachers about the TEOG (Transition from Basic Education to Secondary Education) system and to reveal their expectations from the Transition System to Secondary Education in the light of these opinions. The scan model was used because the situation was observed in the study. The study was conducted with the ninth-class students who entered the 196 TEOG exam with the appropriate sampling method in the Erzurum province center and 77 teachers of science. The study used the “Teacher Opinion Scale” developed by the researcher as a data collection tool and the “Teacher Opinion Scale” developed by the researcher as a “Teacher Opinion Scale” developed by the researcher. In the study, the 5 subfactors of the scale of the opinions of the teachers of science and the reliability of these subfactors and the variance values explained respectively; the evaluation of the new applications brought by the TEOG system (0.748, 15.264), the benefits of the application form of the system (0.743, 14.157), the contribution to the teaching process (0.776, 12.102), the innovations brought by the system to the placement and evaluation (0.666, 10.500), the adequacy of the MEB resources in the exam (0.605, 10.024). The four factors in the scale of student opinions are the student’s impact on the exam anxiety and excitement (0.711, 15.195 per cent), the contribution to the teaching process (0.624, 13.059 per cent), the way of application (0.444, 8.853 per cent) and the assessment of the exam questions (0.406, 8,584 per cent). In the analysis of the data, the data did not show normal distribution, and the Mann Whitney U Test, the Nonparametric Tests, and the Kruskal Wallis Test were used. According to the results obtained from the teachers' opinions, the TEOG system has been considered to be the positive aspects of the system, taking the programming to the center, taking the excuse exam for students who do not enter the center exam, getting the students to the exam in their own schools, taking the center exam outcome in place of the written exam. The lack of application of the exam correction factor in the central examinations has been positively welcomed from the student’s point of view while the system reports negative opinions because it has reduced the distinctivity by teachers. Students also noted that the presence of the exam in the TEOG system always creates stress, anxiety and excitement for themselves. Keywords: TEOG (Transition from Primary Education to Secondary Education) Exam, Transition to Secondary Education System, Teacher Opinions, Student Opinions, Opinion Scale

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Active Learning

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 56
Atıf : 455
2023 Impact/Etki : 0.286
International Journal of Active Learning