Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 61
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 2
Sosyal Destek Bağlamında Kadınların Kadın Konukevi Deneyimi ve Geleceğe Yönelik Düşünceleri
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Kadına yönelik şiddet önemli bir sosyal sorun olarak varlığını hissettirmeye devam etmektedir. Şiddet olgusu, kadınların kadın konukevlerine yerleşme nedenleri arasında birincil konumdadır. Bu anlamda kadın konukevleri kadınların korunaklı ve güvenli bir ortamda barınabilmesi için önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bu çalışma başta şiddet olmak üzere ev ve aile yaşamında yaşadığı zorluklar ve sorunlar nedeniyle kadın konukevine yerleşmiş olan kadınların konukevi öncesi yaşam deneyimlerini sosyal destek sistemleri bağlamında ele almak ve onların gelecek yaşamlarına ilişkin ihtiyaç ve beklentilerini anlamak üzere gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma tasarımına dayalı olarak yapılan bu çalışma kapsamında Ankara il merkezinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki üç kadın konukevinde kalan 20 kadınla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA 12.0 nitel analiz programı vasıtasıyla analiz edilmiş ve benzeşen ve ayrışan noktalara göre kategori ve temalar oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular konukevlerinde kalan kadınların ağırlıklı olarak düşük eğitim seviyesinde, erken yaşta evlenmiş, çalışma hayatına katılmamış kadınlar olduğunu göstermiştir. Kadınların birçoğu önceki yaşam deneyimlerinde aile ve evlilik sorunları yaşamasını eğitim hakkından mahrum kalmaya, erken evlenmeye, sosyal hayata ve çalışma hayatına katılmamaya bağlamaktadır. Buna paralel olarak kadınların pek çoğu yaşadıkları sorunlardan ötürü yakın çevresinden sosyal destek alamadığını, maddi imkansızlıklar nedeniyle kadın konukevinde geldiğini beyan etmiştir. Kadınların çoğu geleceğe dair olumlu beklentilere sahiptir. Konukevinden ayrıldıktan sonraki yaşama dair çalışmak, kendi ayakları üzerinde durmak, kimseye muhtaç olmamak, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak kadınların en çok dile getirdiği beklentiler arasındadır. Bununla birlikte kadın konukevinden sonra da sosyal destek ihtiyacının önemli olacağını anlamak mümkündür. Araştırma sonuçları kadın konukevi deneyiminin bir biçimde kadınlara yeni bir hayat deneyimine başlamak için dönüm noktası olabileceğini düşündürmektedir. Kadınların özgürleşme ve bireyselleşme arayışları özellikle dikkat çekicidir. Bu durumda kadınları gelişim yönünde desteklemek üzere güçlendirme ve sosyal destek sağlama odaklı çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi