Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 131
Osmanlı’da Harem-i Humayunun Estetiği
2018
Dergi:  
2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi
Yazar:  
Özet:

Harem kelimesini ilk önce akla getirdiği anlam itibariyle Mekke ve Medine şehirleriyle, çevrelerindeki belirli bölgeler için kullanımıyla ilk önce karşımıza çıkmaktadır. Lügatlerde, “yasaklanmış, korunmuş, dokunulmaz” manasına gelen harem kelimesi haram ile eş anlamlı olduklarını belirtmişlerdir. Osmanlı’da ise sarayla konakların ve evlerin kadınlara ayrılan kısmına verilen isim olmuştur. Terim olarak ise Mekke ve Medine şehirlerinin sınırları ile Hz. Peygamber tarafından çizilen çevresi için kullanılmıştır. Mekke hareminin dışında kalan bölgeye sınırların ve yasakların kalkması anlamına gelen hil denilmektedir. Hil ise dışarıdan Mekke’ye gelen kişilerin ihrama girmek zorunda oldukları sınırlar içinde (mîkat) olduğu halde, harem bölgesi dışında kalan yerlere verilen isimdir. Harem hayatı Osmanlı saraylarında kuruluştan itibaren mevcut olmakla beraber teşkilatlandırılması Fatih Sultan Mehmed zamanında gerçekleşmiş ve bu teşkilat, devlet yapısındaki genel eğilime uygun biçimde, devşirme sistemiyle geliştirilmiştir. Burada en alt kademe olan cariyelikten son mertebe olan ustalığa yükselme birçok bakımdan Enderun teşkilatındaki terfi sistemine benzemektedir. Aslında Osmanlı saray teşkilatında Harem-i Hümâyun tabiri hem haremi hem de Enderun’u içine almaktadır. Enderun ise padişah, saray ve devlet hizmetinde bulunacak erkeklerin, harem ise kadınların yetiştirilmesi için bir eğitim kurumu olarak anılmaktadır. Biz bu çalışmamızda Osmanlı’da XVII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren saray haremiyle ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kısmen çoğalmakta ve bu dönemin tarihi gelişimi içerisinde saray hayatı hakkında bazı ayrıntılara rastlanmaktadır. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Hürrem Sultan ve kızı Mihrimâh Sultân’la başlayan Vâlide Nurbânu Sultan ve Vâlide Safiye Sultan’la devam eden entrikalar günümüz dizilerine konu olması bizi bu araştırmaya sevk etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2018






2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi
2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi