Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 22
Juan Goytısolo’nun Kırk Günlük Süre Adlı Romanında Dinsel Bağlamda Kültürler Arası Diyalog
2015
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Juan Goytisolo Çağdaş İspanyol Edebiyatı’nınönemli yazarlarından birisidir. Yazarın birçok kitabı Türkçe’ye çevrilmesine ve özellikle son dönemlerde yazdığı kitaplarında Türk kültürünün unsurlarına yer vermesine rağmen kendisi hakkında dilimizde yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu makalenin amaçlarından birincisi yazarın Kırk Günlük Süre adlı romanında Hristiyanlık ve Müslümanlık unsurlarını ele alarak Batı ve Doğu kültürlerini incelemek; ikincisi ise İspanyol Edebiyatı üzerine çalışmalar yapan kişilerin dikkatini yazara ve eserlerine çekmektir.İspanya İç Savaşı’ndan (1936-1939)  kısa bir süre önce 1931 yılında Barselona’da doğan Goytisolo iç savaş sırasında çocukluğunu yaşamış talihsiz 30’lar kuşağı yazarlarındandır. Yazar iç savaş sonrası başlayan General Franco’nun Hristiyanlıktan başka dinlere ve kültürlere karşı katı ve hoşgörüsüz olan diktatörlüğü döneminde gençlik yıllarını geçirmiştir. 1956 yılında kesin olarak Paris’e yerleşen yazar bulduğu özgürlük ortamıyla farklı din ve kültürlerle de ilgilenmeye başlamıştır. Doğu kültürü ile tanışması Cezayir olayları nedeniyle olmuştur. Cezayir bağımsızlık savaşı sırasında Fransız hükümetinin ve aydınlarının gösterdikleri davranışlardan dolayı yazar hayal kırıklığına uğramış ve Fransa’da yaşayan birçok Afrika kökenli kişinin polis tarafından tutuklanması yazarın Avrupa’ya ve içinde bulunduğu kültüre karşı bakış açısının değişmesine ve Doğu felsefesini ve kültürünü incelemesine neden olmuştur.İslamiyet’in Batı dünyasında yanlış anlaşıldığını düşünen Goytisolo İslam kültürü ilgili birçok yazı yazmış ve romanlarında sadece Hristiyanlık öğelerini değil İslam kültürünün unsurlarını da kullanmıştır. Her iki kültürü birlikte kullandığı yapıtlarından birisi de 1991 yılında yayımlanan Kırk Günlük Süre’dir. Dante’nin Hristiyan dünyası içinönemli eserlerden biri olan İlahi Komedya’dan etkilenen yazar eserinde İslâmiyet’te yer alan berzah âlemini anlatmaktadır. Roman bir başka yönden bakıldığında politik unsurlar da içinde barındırmaktadır. Güncel konuları yakından takip eden ve bu konuları romanlarında kullanan yazar romanın yazıldığı dönemde meydana gelen Körfez Savaşı’nı din olgusu çerçevesinde değinmiş ve bu savaşın sonuçlarına da kitabında yer vermiştir. Bu bağlamda yazar Batı dünyasının bu savaş üzerindeki etkilerini de ortaya koymuş ve Batı’nın Doğu coğrafyasına yaptığı siyasi müdahaleyi eleştirmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In Juan Gotizolo's Current Daily Roman, The Dialogue Between Cultures In Religious Relationships
2015
Yazar:  
Özet:

Juan Goytisolo is one of the prominent writers of Contemporary Spanish Literature. Although the author’s many books were translated into Turkish and especially in his books in recent periods included the elements of Turkish culture, the work on him in our language is not enough to disappear. One of the objectives of this article is to explore the Western and Eastern cultures by addressing the elements of Christianity and Muslimity in the author's novel The Fourteen Days of Time; the second is to attract the attention of the people who work on Spanish Literature to the writers and their works.The unfortunate 30-year-old writer who lived his childhood during the Civil War in Barcelona shortly before the Spanish Civil War (1936-1939) is one of the unfortunate 30-year-old writers who lived his childhood during the Civil War in Barcelona in 1931. The writer spent his youth years in the period of General Franco's dictatorship, which began after the Civil War, which was firm and intolerant to other religions and cultures than Christianity. In 1956, the writer who resided precisely in Paris began to be interested in different religions and cultures as well as the freedom environment he found. It was because of the Eastern culture of Algeria. The writer was disappointed by the behavior of the French government and its lights during the Algeria's war of independence, and the arrest by the police of many people of African origin living in France led to a change in the writer's view of Europe and the culture in which he is, and to the study of the Eastern philosophy and culture. Goytisolo, who believes Islam is misunderstood in the Western world, has written many articles about Islamic culture and has used not only the elements of Christianity in his novels, but also the elements of Islamic culture. One of the works that both cultures use together is the 40 Days of Time, published in 1991. Dante's work influenced by the Divine Comedy, one of the important works for the Christian world, describes the berzah world that is located in Islam. From the other side of the novel, the political elements are also inherent. The writer who follows the current subjects closely and uses these subjects in his novels referred to the Gulf War that occurred during the time of the novel was written in the framework of the religious phenomenon and has also included the consequences of this war in his book. In this context, the author also revealed the influences of the Western world on this war and criticized the political intervention of the West on the Eastern geography.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi