Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 28
Waqfs of Şiran / Şiran Vakıfları
2015
Dergi:  
Vakıflar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract In Şiran, as far as we could determine, 5 monasteries and 23 mosque waqfs were founded during the Ottoman rule. Şiran was annexed to Ottoman territory in the 16th century and became one of the burghs of Sancak of Şarkî Karahisar within the province of Erzurum. It then gained town status in the 17th century. In this study, the purpose of establishing waqfs of dervish hospices and mosques and their fields of services were examined. In addition, information is given about the people at the service of these waqfs, the incomes and expenditures of the dervish hospices and mosque waqfs and the inheritance of these waqfs to the period of Turkish Republic. Thus, the role of these waqf institutions played in the Ottoman provinces was revealed in detail, with the aim of knowing the social history of Şiran better. Keywords: Şiran, waqf, dervish hospices, mosque, Gümüşhane 16. yüzyılda Osmanlı Devleti topraklarına katıldıktan sonra Erzurum eyaletinin Şarkî Karahisar sancağına tâbi nahiye merkezlerinden biri iken, 17. yüzyılda kaza hüviyeti kazanan Şiran’da, tespit edebildiğimiz kadarıyla 5 zaviye ile 23 cami vakfı tesis edilmiştir. İncelemede, zaviye ve cami vakıflarının ne maksatla kurulduğu ve bu vakıfların hizmet ettikleri alanlar irdelenmiştir. Ayrıca, vakıf kurumlarında görevli kişiler, zaviye ve cami vakıflarının gelir-giderleri ve bu vakıflardan Türkiye Cumhuriyet dönemine intikal edenler hakkında bilgi verilmiştir. Bu suretle vakıfların Osmanlı taşrasında oynadığı rol ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Şiran, vakıf, zaviye, cami, Gümüşhane.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Vakıflar Dergisi
Vakıflar Dergisi