Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 372
 İndirme 82
Salâhaddîn Yûsuf Bin Eyyûbî’nin Mardin Müzesi’nde Bulunan Sikkeleri
2018
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

532 (1138) yılında Tigrit’te doğan Salâhaddîn Eyyûbî, genç yaşına rağmen Haçlılar’a karşı yapılan seferlere katılmış ve önemli başarılar kazanmıştır. Salâhaddîn 566 (1171) yılında Mısır’a hâkim olunca Sünnî Abbasi halifesi adına hutbe okutup sikke bastırmış ve Fatımi hilafetine son vermiştir. 583 (1187) yılında Hittin’de Haçlılarla yaptığı savaşta büyük bir zafer kazanarak Haçlı ordusunu mağlup etmiştir. Sultan bu zaferden birkaç hafta sonra Kudüs’ü kuşatmış ve Cuma günü kenti Haçlılardan geri alarak bütün İslam dünyasında bir kahraman haline gelmiştir. Salâhaddîn Kudüs’ün fethiyle Türk İslam tarihinintanınmış kahramanlarından biri olmuştur. Yaptığımız araştırmada Salâhaddîn Eyyûbî’nin adına basıldığını tespit ettiğimiz 15 sikkeye rastlanmıştır. Söz konusu sikkeler Mardin Müzesi sikke koleksiyonundadır. Çalışma, hakkında çok az yayın bulunan Salâhaddîn Eyyûbî dönemi sikkelerini kapsayan bir ön araştırma niteliğindedir. Ne yazık ki müzenin sikke koleksiyonunda bulunan bütün sikkeleri inceleme fırsatı olmamıştır. Şayet çok daha uzun bir sürede inceleme yapılabilirse çok daha fazla örnek bulunabilecektir. Amacımız daha sonra çalışacak araştırmacılara yol açmaktır. Yaptığımız araştırmada bakır ve gümüş olmak üzere iki farklı madenden yapılmış sikkeler bulunmuştur. Sikkelerde figürlü ve sadece yazılı şeklinde iki grup karşımıza çıkmaktadır. Figürlü olanlar bakır üzerine basılmış, gümüş sikkelerde ise figürlü örneğe rastlanmamıştır. Ortaçağ İslam sikkelerinin genelinde olduğu gibi Salâhaddîn Eyyûbî’nin sikkeleri de genellikle sikkelerin ön yüzünde Salâhaddîn’nin unvan ve lakablarına yer verilmiştir. Sikkelerin arka yüzünde ise sikkenin darp yeri ve yılı yanında dönemin halifesinin adı ve unvanlarının yazılması bir gelenek olarak sürdürülmüştür. Buna göre Salâhaddîn Eyyûbî’nin sikkelerinde dönemin halifeleri olarak el-Nâsır Li-dinillâh’ın ve el-Müstedî bi-Emrullâh’ın isimleri geçmektedir.

Anahtar Kelimeler:

In The Museum Of Maradona Of Yusuf Bin Ayyub,
2018
Yazar:  
Özet:

Salâhaddîn Eyyûbî, born in Tigrit in 532 (1138), took part in the flights against the Crosses despite his young age and gained significant successes. In 566 (1171), when Salâhaddin was ruled over Egypt, the Sunni Abbasi had read the Hutbe in the name of the Khalifa and suppressed the Sick and ended the Fatimi Hilafet. In 583 (1187) he defeated the Crown Army by winning a great victory in his battle with the Crusaders in Hittin. A few weeks after this victory, the Sultan surrounded Jerusalem and on Friday took the city back from the Crusaders and became a hero in the entire Islamic world. Through the conquest of Jerusalem, Salâhaddin became one of the historic heroes of the Turkish Islam. In our research, we found 15 scenes that were printed in the name of Salâhaddîn Eyyûbî. The Sikkels are in the Sikkes Collection of the Mardin Museum. The study is a very small study that covers the cycles of the Salâhaddin Eyyûbî period. Unfortunately, there was no opportunity to look at all the cakes in the museum's cakes collection. If the study can be done for a much longer period of time, there will be a lot more examples. Our goal is to guide the researchers to work later. In our research, we found two different mines made of silver and silver. There are two forms of scripture and only two forms of writing. The figures were printed on the baker, and in the silver cycles there was no figure sample. As in the whole of the Middle Ages Islamic cycles, the cycles of Salâhaddîn Eyyûbî are often placed in the front of the cycles in the title of Salâhaddîn. On the back of the cycles, the place of the cycle and the year along with the name and title of the hallphes of the period are continued as a tradition. Thus, the name of Al-Nasir al-Dinillâh and Al-Müstedî al-Emrullâh is the name of Al-Nasir al-Dinillâh and Al-Müstedî al-Müstedî al-Emrullâh.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi