Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 1
Hayat Bilgisi Dersinde Öğrencilerin Sosyal Değerlere Karşı Algılarını Ölçmeye Yönelik Ölçek Geliştirme: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2017
Dergi:  
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Hayat Bilgisi dersinde örtük bir şekilde kazandırılmaya çalışılan değerlere yönelik öğrencilerin algılarını saptamak için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek ve bu ölçeğin Hayat Bilgisi derslerinde kullanılmasını sağlamaktır. Hayat Bilgisi öğretim programı incelenmiş ve ‘’Özsaygı, Özgüven, Toplumsallık, Sabır, Hoşgörü, Sevgi, Saygı, Barış, Yardımseverlik, Doğruluk, Dürüstlük, Adalet, Yeniliğe Açıklık, Vatanseverlik, Kültürel Değerleri Koruma’’ değerlerinden daha çok sosyal değerler olan yardımseverlik, adalet, saygı, sevgi, barış, toplumsallık değerleri ile ilgili öncül maddeler oluşturulmuş ve uzman görüşlerine başvurulmuştur. Uzman görüşleri doğrultusunda son şekli verilen ifadelerden oluşan bir deneme formu (ölçek) hazırlanmıştır. Ölçeğin içerisinde yönerge, katılımcıların cinsiyeti, şube bilgileri de eklenmiş ve toplamda 400 öğrenci grubuna çalışma (deneme formu/ölçek) uygulanmıştır. Katılımcıların deneme formunda (hazırlanan ölçek) yer alan ifadelere verdikleri cevaplar puanlanarak, SPSS 22.0 Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Cevapların işlenmesinde olumlu yönlü ifadeler (maddeler) ‘’Kesinlikle Katılıyorum’’ ifadesinden ‘’Kesinlikle Katılmıyorum’’ ifadesine doğru 5’ten 1’e doğru sınıflandırılmış ve puanlanmıştır. Olumsuz yönlü maddeler ise ‘’Kesinlikle Katılıyorum’’ ifadesinden ‘’Kesinlikle Katılmıyorum’’ ifadesine doğru 1’den 5’e doğru sınıflandırılmış ve puanlanmıştır. Son hali verilen ölçeğin geçerliğin test edilmesinde ‘’yapı geçerliliği’’ yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği ise Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar öğrencilere hayat bilgisi dersinde örtük bir şekilde edindirilmeye çalışılan sosyal değerlere yönelik algılarını belirlemede ölçeğin uygun niteliklere sahip olduğunu ortaya çıkmıştır. Çalışma kapsamında geliştirilen ölçeğin literatüre bir katkı sağlayacağı, ilkokul öğrencilerinin Hayat Bilgisi dersinde edinmesi istenen sosyal değerlere yönelik algılarını saptamada araştırmacı ve öğretmenlere yardımcı olacağı düşünülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi