Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 278
 İndirme 43
 Sesli Dinleme 1
Kadının Çalışma Hayatına Girmesiyle Oluşan Aile İçi Roller Sistemindeki Değişim ve Din İlişkisi (niğde Örneği)
2017
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada bir Anadolu şehri olan Niğde’de yaş, eğitim düzeyi, gelir seviyesi, dini tutum gibi çeşitli değişkenler açısından farklılıklar gösteren çalışan kadınların, çalışmaya başlamasıyla aile içindeki roller sistemindeki değişim ve din ilişkisi incelenmiştir. Mülakat ve gözlemlerimizle birlikte 201 çalışan kadın katılımcıyla anket ve mülakat çalışması yapılmıştır. Sanayi devrimiyle birlikte şehirlere kırsaldan göç artmış ve geleneksel geniş aileden modern çekirdek aileye geçiş hızlanmıştır. Kadının çalışma hayatına girmesiyle aile içerisinde ve toplumda birçok şey değişime uğramıştır. Baba otoritesinin değişmesinden çocuk yetiştirmeye kadar birçok konu artık geleneksel olanın dışında ve modern olgu ve gerçekliklerle ele alınmaya başlanmıştır. Bu değişimden belki deçok etkilenen unsurlardan biri de çalışan kadınların, çalışmaya başlamasıyla dini düşünce ve değerlerdeki değişme olmuştur. Dinin pratik boyutunda zamanla azalma yaşanmış ve dinin daha bireysel ve ahlaki boyutu ön plana çıkmıştır. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; kadının çalışma hayatına, ev dışı gelir getiren bir faaliyet olarak, girmesiyle toplumun temel taşlarından birini oluşturan aileyi ve onu oluşturan bireyleri derinden etkilemiş gözükmektedir. Aile kurumu, hızlı değişim sürecinde bireye hem bir sığınak görevi gören bir liman olmakta hem de değişimin odak noktasında bulunarak yeni diyebileceğimiz duruma alışmaya çalışmaktadır. Çalışmamıza katılan katılımcılarımızdan kendisini dindar olarak görenlerle görmeyenler arasında her iki kesminde aile ilgili temel düşüncelerinin modern aile paradigmasıyla örtüşüyor olması, değişimin tüm toplumu kapsadığını göstermesi açısından anlamlı bulunmuştur. Araştırmada, milli eğitimde öğretmen ve memur olarak çalışan kadınların, çalışma hayatına girmeleriyle aile içerisinde roller sistemindeki değişim ve buna bağlı olarak dini değer ve tutumlarındaki değişimin din sosyolojisi bakımından incelemesi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship With The Family and The Role In The System Of Change and Religion (example)
2017
Yazar:  
Özet:

In this study, a city of Anatolia in Niğde, the women working who show differences in terms of various variables such as age, education, income, religious attitude, began to study the change and religious relationship in the system of roles within the family. Together with our interviews and observations, 201 women participating in the survey and interview work was conducted. With the industrial revolution, the migration from rural to urban has increased and the transition from the traditional large family to the modern core family has accelerated. As the woman entered the work life, many things have changed within the family and in society. From the change of the father’s authority to the childhood, many issues have now begun to be dealt with beyond the traditional and with modern facts and realities. Per one of the elements that were very influenced by this change was the change in religious thinking and values as women working began to work. The practical dimension of religion has decreased over time, and the more individual and moral dimension of religion has come to the forefront. According to the results of the study, it seems to have profoundly affected the family and the individuals that make up one of the core stones of society by entering the work life of the woman, as an activity that brings income outside the home. The family institution is a port that is both a shelter to the individual in the process of rapid change and is at the center of change, trying to get used to the new situation we can call. Between those of our study participants who see themselves as religious and those who don’t see themselves as religious, it has been meaningful to show that the basic ideas of the family in both sections are aligned with the modern family paradigm, and that the change covers the whole society. In the study, women who work as teachers and officials in national education have been studied the change in the role system within the family and, consequently, the change in their religious values and attitudes from the point of view of religious sociology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi