Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 48
 İndirme 16
Faizsiz Finans Kanun Taslağına Yönelik Eleştiri ve Öneriler: İslam İktisadı İlkelerine Göre Bir Değerlendirme
2017
Dergi:  
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan Faizsiz Finans Kanunu Taslağı üzerinde durulmuştur. Önce faizsiz sisteme yönelik tespitler yapılmış, İslam iktisadı ilkelerden hareketle bazı eleştiri, katkı ve önerilerde bulunulmuştur. İnsanlık tarihinde gelişme ve değişmeler zamanla gerçekleşmektedir. Hiçbir şey birden değişmemekte, farklı ve yeni bir oluşumun önce örneğinin gösterilmesi gerekmektedir. Örneğin, İslam iktisadından faizsiz uygulamalara Medine’de Hicri 10 (Miladi 631)’de başlanmıştır. Kur’an’da nazil olan son ayetler faiz (Bakara/276-281) ile selem/tedayün (Bakara/282) ayetleridir. Faizin alternatifi ve karşı yöntemi selem kabul edilmektedir. İktisadi kurumlar ve işletmelerle ilgili çözümler üretilmeden sadece faizsiz finans ile İslam İktisat sistemi kurulamaz. Faiz, iktisadi açıdan rizikoya katılmaz. Doğal İktisat ilminde kârın olduğu her iktisadi faaliyetin zarar boyutu da bulunur. İslam iktisadının temel ilkelerine göre ticari faaliyetlerde kâr rizikoya katlanmanın karşılığı olduğundan helal kazançtır. Faiz ise, rizikoya katlanmadan para ticaretinden elde edilen kazançtır ve haramdır. Faizsiz Finans Kanun Taslakta yer alan maddeler incelenmiş; İslam İktisadi ilkelerine göre değerlendirilmiş, eleştiri ve öneriler sunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)