Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 113
 İndirme 56
Bir İnsan Hakkı Olarak Katılım Hakkı ve Edirne Kent Konseyi Örneği
2017
Dergi:  
International Journal of Social Sciences and Education Research
Yazar:  
Özet:

İnsan haklarının tarihsel evrimine bakıldığında üç kuşak insan hakları olduğu söylenebilir (Mourgeon, 1990). Bunlardan ilkieski tarihli (1776 Amerikan ve 1789 Fransız Hak Bildirgeleri gibi) doğal hukuk bağlamında bireyciliğe dayananlardır. Burada kişi özgürlükleri, soyut ve hukuki olarak nitelendirilmiştir. İkincisi, 19.yy ikinci yarısından itibaren ve toplumun belli kesimlerinin faydalanabildiği sosyal ve ekonomik nitelikli haklardır. Sonuncusu ise dayanışma haklarıdır. Katılma hakkı dayanışma haklarına dâhil edilmiştir. Diğer insan haklarında olduğu gibi, katılım hakları da zaman içinde uluslararası antlaşmalara girerek kurumsal bir niteliğe bürünmüştür. Bu nedenle, kentli ve katılım hakları henüz oluşum sürecindedir. Bugün dayanışma haklarından olan katılım hakkı, üzerindeçok durulan ve geliştirilmekte olan bir insan hakkıdır (Mourgeon, 1990; Tekeli, 2011). Katılım hakkının Türkiye’deki gelişimi çoğunlukla Yerel Gündem 21 ışığında kurulan kent konseyleri üzerinden ele alınmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı kent konseylerinin katılım hakkının gelişimine ne düzeyde elverişli olduğunu anlamaya çalışmaktır. Bu doğrultuda kentle ilgili konularda kent konseylerinin bilgilendirme, diyalog, müzakere ve tartışma süreçlerinde nasıl bir rol üstlendiği, bu süreçleri ne kadar etkin yerine getirebildiği üzerine odaklanılacaktır. Araştırmada Edirne Kent Konseyi bahsedilen açılardan incelenecektir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak mülakat yöntemi tercih edilecektir. Edirne Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve Edirne Belediyesi ile mülakatlar yapılacaktır. Saha çalışması kapsamında yürütülecek araştırma yöntemi, epistemolojik yaklaşım ve yasal/yönetsel düzenlemeler açısından yorumlayıcı (interpretive) ve açıklayıcı (explanatory) bir niteliktedir. Araştırma aynı zamanda teoriden veriye uzanan tümdengelimci bir yaklaşımla (deductive) konuya yaklaşmaktadır. Çalışma, görüşmecilerle yapılacak mülakatlar ve ilgili kurum ve kişilerle yapılacak röportajlar bağlamında nitel (qualitative) bir araştırma özelliği taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








International Journal of Social Sciences and Education Research
International Journal of Social Sciences and Education Research