Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 91
 İndirme 25
Pazar Büyüklüğü Etkisi ve Endüstri İçi Ticaret İlişkisi: Oecd Ülkeleri İçin Sektörel Panel Veri Analizi
2019
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Endüstri İçi Ticaret (EİT), aynı sektörde üretilen ürünlerin eşanlı olarak ithalat ve ihracatı olarak tanımlanmaktadır. Pazar Büyüklüğü Etkisi(PBE) ise, bir ülkenin herhangi bir malda dünya üretimindeki payı ile aynı mal için o ülkenin talebi arasındaki oransal ilişki olarak ifade edilmektedir. Ölçeğe göre artan getiri, aksak rekabet piyasaları ve taşıma maliyetlerinin varlığını dikkate aldığımızda, PBE, herhangi bir mala yönelik olarak yurt içi talebi dünya ortalamasının üstünde olan bir ülkenin aynı malda dünya üretiminde de ortalamanın üzerinde üretim payı olması şeklinde bir sonuç doğurmaktadır. Krugman (1980) ile uluslararası ticaretin bileşenlerinin belirlenmesine yönelik olarak ortaya atılan PBE tezinin günümüze kadar birçok ampirik çalışmada sınandığı görülmüştür. Ancak EİT ve PBE’yi birlikte inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmaya bizi motive eden unsur pazar büyüklüğü, ölçeğe göre artan getiri ve taşıma maliyetleri ile ilişkisi olan EİT’nin belirleyicilerinden biri olabileceği düşüncesidir. Çalışmanın amacı PBE’nin, EİT’nin belirleyicilerinden birisi olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Bu bağlamda 34 OECD ülkesi, 2000-2016 yılları imalat sanayisi dış ticaret verileri ve ülke verileri kullanılarak dinamik panel veri analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre PBE’yi temsilen modele dâhil ettiğimiz değişkenlerin (üretim ölçeği, taşıma maliyetleri) katsayıları anlamlı çıkmış ve beklentilerimize uygun şekilde PBE’nin EİT’ye katkıda bulunan bir değişken olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanınönemli katkısı PBE’ye EİT açısından yeni bir bakış açısı kazandırılmış olmasıdır.  Elde edilen sonuçların teorik katkısının yanı sıra ülkelerin dış ticaret bileşenlerine yönelik politik uygulara da ışık tutabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Market Size Effects and Industrial Trade Relationships: Industrial Panel Data Analysis For Oecd Countries
2019
Yazar:  
Özet:

Industry Inner Trade (IT) is defined as the import and export of products produced in the same sector as equivalent. The Market Size Effect (PBE) is the proportional relationship between a country’s share in global production of any goods and the country’s demand for the same goods. When we take into account the increasing yield by scale, the existence of uncompetitive markets and transport costs, PBE results in the fact that a country with domestic demand for any goods above the world average has a share of production above the world average in the same goods. The PBE thesis, which was revealed with Krugman (1980) to identify the components of international trade, has been tested in many empirical studies until today. However, there was no study of EIT and PBE together. The element that motivates us to this study is the idea that the market size may be one of the determiners of the EIT, which is associated with the increasing revenue and transportation costs according to the scale. The purpose of the study is to figure out whether the PBE is one of the determiners of the EIT. In this context, 34 OECD countries, the manufacturing industry in the years 2000-2016 have done dynamic panel data analysis using external trade data and country data. According to the results obtained, the ratio of the variables we include in the model represented by PBE (production scale, transportation costs) has been meaningful and the conclusion has been that PBE is a variable that contributes to the EIT according to our expectations. The important contribution of this study is that PBE has been given a new perspective from the point of view of EIT.  It is believed that the theoretical contribution of the achieved results, as well as the political practices of the countries towards the external trade components, will be able to keep light.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 920
Atıf : 8.524
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini