Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 63
 İndirme 27
Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Kodlamaya Dönük Tutumları, Öz-Yeterlilikleri ve Kodlama Öğretimi İçin Kullandıkları Yöntemler
2019
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı ortaokullarda görev yapmakta olan bilişim teknolojileri (BT) öğretmenlerinin kodlamaya dönük tutumlarını ve kodlama öz-yeterliliklerini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Araştırma karma desen modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’de farklı illerde görev yapmakta olan toplam 119 bilişim teknolojileri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri “Bilgisayar Programlama Öğrenmeye Dönük Tutum” ve “Programlamaya İlişkin Öz Yeterlilik Algısı” ölçekleri kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler görüşme yöntemi kullanılarak 15 soruluk bir test ile toplanmıştır. Elde edilen veriler ise standart sapma, aritmetik ortalama, bağımsız örneklem t testi, anova ve pearson r korelasyon katsayısı ve doküman inceleme yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çerçevede şu sonuçlara erişilmiştir: BT öğretmenlerinin genel olarak kodlamaya dönük tutumları yüksektir. BT öğretmenlerinin kodlamaya dönük tutum ve öz-yeterliliği beklenildiği gibi yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin kıdemlerinin kodlamaya dönük tutum açısından değerlendirdiğimizde daha kıdemli öğretmenlerin tutum puanları kıdemsiz öğretmenlere göre anlamlı bir şekilde yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin kıdemleri ile kodlamaya dönük öz-yeterlik arasında ise benzerlik bulunmaktadır. Öğretmenlerin cinsiyetlerine göre değerlendirildiğinde erkek öğretmenlerin tutumları yüksek çıkmıştır. Kadın öğretmenlerin ise programlamaya dönük negatif tutumları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Sonuç olarak, erkek BT öğretmenlerinin öz-yeterlilikleri, kadın BT öğretmenlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. BT öğretmenlerinin öz-yeterlilik düzeyleri yükseldikçe, olumlu tutum puanları yükselmekte, olumsuz tutum puanları ise düşmekte olduğu görülmüştür. Nitel veriler sonucunda ise öğretmenlerin kodlamaya dönük tutumları nicel verilerle örtüşür nitelikte olmakla birlikte yüksek çıkmıştır. Görüşme yapılan katılımcıların tamamının olumlu tutuma ve yüksek öz-yeterliliğe sahip oldukları görülmüştür. BT ders müfredatlarının ise katılımcılar tarafından yetersiz bulunduğu anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Kodlamaya Dönük Tutumları, Öz-Yeterlilikleri ve Kodlama Öğretimi İçin Kullandıkları Yöntemler
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to reveal the coding attitudes and coding self-capacities of the teachers of IT (BT) in high schools. The research is designed according to the karma pattern. The research work group consists of a total of 119 IT teachers working in different provinces in Turkey. The study’s quantitative data was collected using the scales “Computer Programming Learning Attitude” and “Programming Competence Perception”. Qualitative data was collected with a test of 15 questions using the interview method. The data obtained were analyzed using standard deviation, arithmetic average, independent sample t test, anova and pearson r correlation ratio and document examination methods. In this framework, the following conclusions have been reached: IT teachers have a high attitude towards coding in general. The attitude and self-sufficiency of the IT teachers towards coding has risen as high as expected. When we evaluate the attitude of the teachers to coding, the attitude of the senior teachers has been significantly higher than the teachers who are unknown. There is a similarity between the teachers and the teachers. When assessed according to the gender of the teachers, the attitudes of the male teachers were high. The negative attitudes of women teachers towards programming are significantly higher. As a result, the self-qualifications of male IT teachers have been found to be significantly higher than female IT teachers. As the level of self-quality of the IT teachers rises, the positive attitude points are rising and the negative attitude points are falling. As a result of the quality data, the teachers' attitudes towards coding were high while the quantial data was high. All of the participants in the interview were shown to have a positive attitude and high self-sufficiency. It is noted that the IT courses were insufficient by the participants.

0
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.681
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi