Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 124
 İndirme 32
Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Olası Üyeliğinin Avrasya Politikasına Etkileri
2019
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Batı bloğunda Avrupa Konseyi’nin ve Birleşmiş Milletler’in (BM) kurucu üyesidir. Bununla birlikte Türkiye 1952’den beri NATO’ya üye, 1959’dan beri de Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmak yolunda çaba sarf etmektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye, Batı bloğu içerisinde birçok teşkilat içerisinde yer almış ve birçok devletle de ittifak çerçevesinde yakın ilişkide bulunmuştur. Türkiye’nin Batı ile bu oranda yakın ilişkide bulunması, gerek Türkiye’nin Batılı devletlerle ilişkilerinin iyileştirilmesinde, gerekse Türkiye’nin sosyoekonomik olarak kalkınmasında istenilen verim ve başarı sağlanamamıştır.  Bu ve benzer sebeplerle Türkiye 90’lı yılların başından ve özellikle de 2000’li yıllardan sonra kendi coğrafyasının avantajlarını kullanarak tarihi, dini ve kültürel benzerlikleri çerçevesinde, Orta Asya-Hazar Bölgesinde yaşayan milletlerle pragmatizm çerçevesinde daha yoğun bir ilişki kurmaya başlamıştır. Türkiye’nin yürütmüş olduğu bu çok boyutlu politika, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerin geliştirilmesine her ne kadar arzu edilen seviyede olmasa da önemli katkıda bulunmuştur. ŞİÖ 8 üyeden oluşmakta ve bu 8 üyenin 5’i, Türkiye’nin soydaş ülkeler olarak gördüğü ve Türklerin anayurdu olarak kabul edilen Avrasya bölgesinde bulunmaktadırlar. Türkiye bulunmuş olduğu coğrafyadan ve tarihi geçmişinden dolayı kendi siyasi, iktisadi ve sosyokültürel kazanımları doğrultusunda daha aktif ve daha çok boyutlu bir politika takip etmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede Batı ile işbirliği sürdürülürken, Orta Asya ve Doğu ile ilişkilerin güçlendirilmesi ihmal edilmemelidir. Türkiye Doğu-Batı bloğu içerisinde her hangi bir teşkilatla ilişkilerini geliştirirken, birini diğerine alternatif ve/veya rakip olarak değerlendirmelidir. Bu bağlamda Türkiye’nin ŞİÖ ile olan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınabilmesi için ŞİÖ içerisinde Türkiye’nin, Türk Cumhuriyetleri ile olan sosyoekonomik ve sosyokültürel birlikteliği ivedilikle pekiştirip güçlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Olası Üyeliğinin Avrasya Politikasına Etkileri
2019
Yazar:  
Özet:

Turkey is a founding member of the Council of Europe and the United Nations (UN). However, Turkey has been a member of NATO since 1952 and has been a member of the European Union since 1959. After the Second World War, Turkey was included in many bodies within the West Bloc and had close relations with many states in the framework of the alliance. The fact that Turkey is in such a close relationship with the West has not been achieved in the improvement of Turkey’s relations with the Western states, and if necessary in the socio-economic development of Turkey, the desired yield and success has not been achieved. For this and similar reasons, Turkey has since the beginning of the 90s and especially after the 2000s, using the advantages of its own geography, in the framework of its historical, religious and cultural similarities, began to establish a more intense relationship with the peoples living in the Central Asia-Hasar region in the framework of pragmatism. This multi-dimensional policy that Turkey has carried out has contributed significantly to the development of relations with the Shanghai Cooperation Organization (SCO), although it is not at the desired level. SHIO is composed of 8 members and 5 of these 8 members are located in the Eurasia region, which Turkey sees as co-working countries and is considered by Turks as the constituent. Turkey, due to its geography and historical history, is trying to pursue a more active and multi-dimensional policy in line with its political, economic and socio-cultural achievements. While cooperation with the West continues in this framework, the strengthening of relations with Central Asia and the East should not be neglected. While Turkey develops relations with any agency within the East-West Bloc, it should consider one as an alternative and/or competitor to the other. In this context, the socio-economic and socio-cultural union of Turkey with the Turkish Republics within the Turkish Republic should be reinforced and strengthened in order to be able to move the relations of Turkey with the Turkish Republic to higher levels.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.803
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi