Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 80
 İndirme 21
Hanefî Düşüncede Hakîkat-mecâz İlişkisinin Kavranış Biçimine Etkisi Bakımından Sebep-illethüküm İlişkisi
2018
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hanefî düşüncede, hakîkat-mecaz ilişkisinin kavranış biçimine etkisi bakımından ma’nen ittisâl-sûreten ittisâl ayrımı belirleyici bir işleve sahiptir. Mâ’nen ittisal (amaçsal ilişki) tabiriyle, iki farklı hukukî düzenlemenin ortak bir amaç için sevk edilmiş olmaları; sûreten ittisal (biçimsel ilişki) tabiriyle de hüküm/ma’lûl-illet ve hüküm/müsebbeb-sebep ilişkisi kastedilmektedir. İki farklı hukukî düzenleme arasında amaçsal bir ilişkinin varlığı halinde, hakîkat anlamlarıyla her iki düzenlemeyi ifade eden lafızların mecaz yoluyla diğerini ifade etmek üzere kullanımı söz konusudur. Benzer şekilde, hüküm-illet ilişkisinde illeti temsil eden lafzın mecaz yoluyla hükmü ifade etmek üzere kullanımı söz konusu olabileceği gibi hükmü temsil eden lafzın da illeti ifade etmek üzere kullanımı söz konusudur. Hüküm-sebep ilişkisinde ise, hakîkat anlamıyla sebebi temsil eden lafzın mecaz yoluyla hükmü ifade etmek üzere kullanılabilmesine karşılık hükmü temsil eden lafzın sebebi ifade etmek üzere kullanımı söz konusu değildir. Son olarak hanefî düşüncede, hakîkat-mecaz ilişkisinin kavranış biçimi ile hanefî kıyas teorisi arasında bir tutarlılık olduğu tespit edilebilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.040
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini