Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 480
 İndirme 115
 Sesli Dinleme 1
Hırsızlık Suçunun Malvarlığına Karşı İşlenen Bazı Benzer Suçlardan Ayrımı
2013
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

“Mülkiyet hakkı” ve bu bağlamda kişinin “mal varlığı” kavramı, artık bir insan hakkı olarak kabul gördüğünden uluslararası metinlerde olduğu üzere, Anayasamız tarafından da düzenlenmekte ve bunun sonucu özel hukuk hü- kümleriyle birlikte ceza hükümleri uyarınca da koruma altına alınmış bulun- maktadır. Kişinin malvarlığına yönelik çeşitli fiiller, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 2’nci Kitabının 2’nci Kısmının 10 uncu Bölümünde “hır- sızlık (md.141-147)”, “yağma (md.148-150)”, “mala zarar verme (md.151- 153)”, “hakkı olmayan yere tecavüz (md.154)”, “güveni kötüye kullanma (md.155)”, “bedelsiz senedi kullanma (md.156)”, “dolandırıcılık (md.157- 159)”, “kaybolmuş veya hata sonucu ele geçirilmiş eşya üzerinde tasarruf (md.160)”, “iflâs (md.161-162)”, “karşılıksız yararlanma (md.163)”, “şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi (md.164)”, “suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi (md.165)” ve “bilgi vermeme (md.166)” suçlarıyla yaptırım altına alınmaya çalışılmaktadır. Esasen malvarlığına karşı işlenen suçların ortak özellikleri, kişilerin mal- varlıkları içine giren değerleri korumak ve bu değerlerin sağladığı yararların yok edilmesine veya azalmasına yönelik eylemleri yaptırım altına almaktır. Hırsızlık ise malvarlığına karşı işlenen suçlarınilkel şeklidir. Bu sebeple geçmişten gü- nümüze kişilerin malvarlığına karşı gerçekleştirilen fiillerin önemli bir kısmını “hırsızlık” suçu oluşturmaktadır. İşte bu yazıda, başkasına ait malvarlığına ilişkin yararları yok eden veya azalmasına yol açan ve aynı zamanda hırsızlık suçu ile yakın ilgileri bulunan “yağma” (md.148), “mala zarar verme” (md.151), “güveni kötüye kullanma” (md.155), “dolandırıcılık” (md.157), “kaybolmuş veya hata sonucu ele geçirilmiş eşya üzerinde tasarruf ” (md.160) ve “karşılıksız yararlanma” (md.163) gibi suçların hırsızlık suçuyla mukayesesi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 970
Atıf : 4.481
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini