Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 38
Kültürel Boyutlar Bağlamında Örgütsel Değerlerde Ayrışma ve Berzeşme: Fortune 500 Global ve Fortune 500 Türkiye Listesindeki En Beğenilen Firmalar Üzerine Bir Araştırma
2019
Dergi:  
International Review of Economics and Management
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, günümüz küresel ortamında faaliyet gösteren firmaların örgütsel değerlerinde ayrışma ya da benzeşme olup olmadığını ilgili tartışmalar ışığında araştırmaktır.  Araştırmanın örneklemini Fortune 500 Global ve Fortune 500 Türkiye listelerindekibeğenilen firmalar oluşturmaktadır.  Ulusal Kültür farklılıkları için Hofstede (2001)’nin modelindeki dört boyut esas alınmıştır: “Güç Mesafesi”, “Belirsizlikten Kaçınma”, “Bireycilik-Toplulukçuluk”, “Erillik-Dişillik”. Örgütsel değerler için Wal, Graaf ve Lasthuizen (2008) tarafından geliştirilen örgütsel değer kategorileri esas alınmıştır.  Araştırmanın verileri firmaların web sayfalarındaki kamuya açık bilgilerden elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular Hofstede’nin kültür haritasındaki boyutlar ve ülkeler açısından değerlendirilmiştir.  Araştırma kapsamında yer alan 20 değerin tamamının hem Türk firmalarının hem de Amerikan firmalarının web sayfalarındaki beyanlarında yer aldığı saptanmıştır. Türk işletmelerinin örgütsel değerleri ile A.B.D şirketlerinin örgütsel değerlerinin büyük ölçüde benzeştiği ortaya çıkmıştır. Bu bulgu örgütsel değerlerde benzeşme görüşünü desteklemektedir. Ayrıca araştırma kapsamındaki tüm ülkeler için yasallık, güvenilirlik, duyarlılık, şeffaflık değerlerinin temel ortak değerler olarak öne çıktığı saptanmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Kulturel Boyutlar Baglaminda Orgutsel Degerlerde Ayrisma ve Berzesme: Fortune 500 Global ve Fortune 500 Turki̇ye Li̇stesi̇ndeki̇ En Begeni̇len Fi̇rmalar Uzeri̇ne Bi̇r Arastirma
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate in the light of discussions about whether companies operating in today’s global environment are divided or similar in their organizational values.  The research is based on the Fortune 500 Global and Fortune 500 Turkish lists.  For national cultural differences, Hofstede (2001)'s model is based on four dimensions: "Power Distance", "Event of Uncertainty", "Individuality-Community", "Individuality-Individuality". Organizational values are based on the organizational values categories developed by Wal, Graaf and Lasthuizen (2008).  The data of the research is obtained from public information on the companies’ websites. In the analysis of data, content analysis is applied. The findings obtained were evaluated in terms of the dimensions and countries on Hofstede's cultural map.  The study found that all of the 20 values included in the statement on the websites of both Turkish and American companies. The organizational values of Turkish and the organizational values of the U.S. companies are largely similar. This discovery supports the similarity in organizational values. It also found that legality, reliability, sensitivity, and transparency values for all countries under the research scope stand out as fundamental common values.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




International Review of Economics and Management

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 141
Atıf : 734
2023 Impact/Etki : 0.182
International Review of Economics and Management