Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 189
 İndirme 89
 Sesli Dinleme 2
Mobbing ve İş Hukuku
2019
Dergi:  
Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de gerek kamu gerekse özel kurum ya da kuruluşlarda mobbing çok yaygın bir davranış türüdür. Bu yaklaşım tarzı örgütlerin etkinlik ve verimliliklerini düşürmekte; uygulanan kişilerin psikolojik bütünlüğünü yok etmektedir. Mobbing uygulayanlar bu süreçte kurumlarının önemli ölçüde enerji ve üretim kaybetmelerine yol açmaktadır. Diğer yandan mobbing, çalışanlar arasında çatışmalara yol açar ve üretimle ilgili sinerji yaratılmasına de engel olur. Mobbing eylemlerinin yaygınlığı çalışma barış ve huzurunu bozmakta örgüte pek çok bakımdan zarar vermektedir. Mobbinge yol açan davranışların ispat edilmesi zor olmakla birlikte imkânsız değildir. Mobbing sadece işyerinde yapılmamakta aynı zamanda iş yeri dışında da sürdürülmektedir. Mobbing uygulanan çalışan, kendisine uygulanan psikolojik tacizin yol açtığı maddî veya manevî kayıpları tazmin etmek için hukukî yollara başvurabilir. İşçi, uğramış olduğu mobbing karşısında yasal haklarını arayabilir. Bu bağlamda ILO’nun 111 sayılı “Ayrımcılık Sözleşmesi” ile 161 sayılı İş Sağlığı Hizmetlerine ilişkin Sözleşme, işyerinde karşılaşılan mobbing uygulamaları bakımından önem arz etmektedir. Diğer yandan Türk hukuk sistemine psikolojik taciz kavramı ilk kez; 11 Ocak 2011 tarih ve 6098 sayalı Türk Borçlar Kanunu ile (m.417/1) girmiştir. Ayrıca çalışanlar, Türk Medenî Kanunu’na (m.25/3) göre de mobbing uygulamalarına karşı maddî ve manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Mobbi̇ng ve İs Hukuku
2019
Yazar:  
Özet:

Mobbing in public or private institutions is a very common type of behavior in Turkey. This approach reduces the effectiveness and efficiency of organizations; it destroys the psychological integrity of the people applied. Mobbers in this process lead to a substantial loss of energy and production. Mobbing, on the other hand, leads to conflicts between employees and also prevents synergies related to production. The frequency of harassment acts disrupts work peace and peace in many ways in the organization. While it is difficult to prove the behaviors that lead to harassment, it is not impossible. Mobbing is not only done in the workplace but also outside the workplace. Mobbing employee may apply legal means to compensate for material or mental losses caused by psychological harassment. The worker may seek his legal rights against the harassment he has suffered. In this context, the ILO’s “Agression Convention” No. 111 and the Convention on Occupational Health Services No. 161 are highlighted in terms of the practices of harassment in the workplace. On the other hand, the concept of psychological harassment entered the Turkish legal system for the first time; on January 11, 2011 and with the Turkish Debt Act number 6098 (m.417/1) . According to the Turkish Civil Law (m.25/3) employees may also apply for material and spiritual compensation against the practices of harassment.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 833
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini