Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 25
Ulus Devletin Güvenlik Krizi Bağlamında Gramsci’nin Etnik Milliyetçi Köklerinin Radikal Demokrasi ve Medyadaki İzleri
2019
Dergi:  
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)
Yazar:  
Özet:

Barış ve güvenliğin devamlılığı açısından demokrasinin gelişimi ile toplumsal uzlaşı ortamının yaratılması ülke güvenliği açısından önem verilen bir konudur. Demokrasi tarihi çeşitli demokrasi yaklaşımlarının gelişmesi ile sorunlara tikel koşullar dikkate alınarak çözüm aranan sürecin tarihidir. Doğru demokrasi arayışında gelinen son nokta radikal demokrasi önerisidir. 1980’lerle beraber gelişen radikal demokrasi söyleminin, erken çalışmaları etnik milliyetçiliğe dayanan Antonio Gramsci’nin görüşlerine dayanması, ulus devletler açısından çelişkili bir durum oluşturmaktadır. Her ne kadar literatürde sıklıkla etnik milliyetçilik yaklaşımını terk edip sosyalist bir yaklaşım benimsediği söylense de bu konu araştırmacılar arasında tartışmalı bir konudur. Askeri disiplindeki örgütlenme modelini esas alarak alternatif bir örgütlenme modeli ile “karşıt hegemonya” kurmayı önererek, iktidar ilişkilerinde proleter sınıfın etkinliğini arttırmayı amaçlayan Gramsci’nin hegemonya kavramının; radikal demokrasi yaklaşımı ve radikal alternatif medya pratiklerinin temel göstergesi olduğu dikkate alındığında, Gramsci ve fikirleri, ulus devletlerin iletişim sahasındaki güvenliği açısından kritik bir konudur. İlerleyen iletişim teknolojilerinin toplumsal kullanımının yaygınlığı, iletişim kanallarından yayılan enformasyonu ülke güvenliği açısından ehemmiyet verilen bir konuma getirmiştir. 2010 yılında başlayan Arap Baharı ile beraber radikal demokrasi bağlamında toplulukların radikal alternatif medya kapsamında ulus devletlere karşın etkin bir örgütlenme pratiği geliştirdiği dikkate alındığında, Gramsci ve fikirlerinin ulus devletlerin politik yapısına etki ederek güvenlik krizleri açığa çıkarttığı görülmektedir. Çalışma kapsamında radikal demokrasi ve radikal alternatif medya kapsamında Gramsci’nin etnik milliyetçi köklerinin izleri aranacak, ulus devletin güvenlik problemi açısından değerlendirilecektir. 

Anahtar Kelimeler:

The traces of Gramsci's ethnic nationalist roots in the context of the national security crisis in radical democracy and the media
2019
Yazar:  
Özet:

The development of democracy and the creation of a environment of social reconciliation in terms of continuity of peace and security is a matter of importance in terms of national security. The history of democracy is the history of the process that is sought for a solution taking into account the conditions of the problems and the development of various approaches to democracy. The ultimate point in the search for right democracy is the proposal for radical democracy. The discourse of radical democracy that developed with the 1980s, based on the views of Antonio Gramsci, whose early studies were based on ethnic nationalism, creates a contradictory situation in terms of national states. Although literature often says it has abandoned ethnic nationalism and adopted a socialist approach, this is a controversial issue among researchers. Given Gramsci’s concept of hegemony, which aims to increase the effectiveness of the proletarian class in its power relations by suggesting the establishment of an alternative organization model based on the organizational model in the military discipline; considering that the concept of hegemony is the basic indicator of the radical democracy approach and radical alternative media practices, Gramsci and his ideas are a critical topic in terms of the security of national states in the communication field. The widespread social use of advanced communication technologies has brought the information spread from the communication channels to a position that has been promoted in terms of national security. In the context of radical democracy, which began with the Arab Spring in 2010, the communities developed an effective organizational practice despite national states in the framework of radical alternative media, Gramsci and his ideas appear to have revealed security crises by influencing the political structure of national states. In the framework of the study, in the framework of radical democracy and radical alternative media, the traces of Gramsci’s ethnic nationalist roots will be sought, the issue of security of the national state will be assessed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 1.732
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD)