Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 104
 İndirme 36
Topsis ve Gi̇a Cok Kriterli Karar Verme Yontemleri İle Lastik Secimi
2017
Dergi:  
ODU Journal of Social Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Güvenli sürüş için, araçlarda kullanılan lastikler etkin bir şekilde değerlendirilmelidir. Kullanıcılar genel olarak satın alım süreçlerinde fiyat gibi tek bir kritere bağlı kalmayıp, birden çok kriteri gözönüne almaktadır. Bu bakımdan lastik seçimi de, müşterilerin yola tutunma, dayanıklılık, gürültü, yakıt tüketimi gibi bir çok kriteri göz önüne almaları gereken karmaşık bir süreçtir. Bu nedenden dolayı, lastiklerin seçimi bir Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) problemi olarak modellenebilir. Birden çok kriter ve alternatif barındıran bu tür problemler, Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri ile kolaylıkla çözümlenmektedir. Bu amaçla lastik seçiminde öne çıkan temel kriterler ıslak/kuru zemin performansı, gürültü, aşınma ve yakıt tüketimi olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, ADAC'ın (Avrupa'nınbüyük otomobil kulübü) test verileri Çok Kriterli Karar problemini çözmek noktasında girdi olarak kullanılmıştır. ADAC’ın oluşturduğu temel ölçek yardmıyla alternatifler derecelendirilmiştir. GİA (Gri İlişkisel Analiz) ve TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) yöntemleri sınıflandırma/derecelendirme problemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı, 5 kriter ve 16 alternatif barındıran karar problemi GİA ve TOPSIS yöntemleri ile çözümlenmiştir. Analiz sonucunda ortaya çıkan bulgular, ADAC test sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve tüm sıralama sonuçları yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


ODU Journal of Social Sciences Research

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 996
Atıf : 2.255
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini