Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 100
 İndirme 36
İran Dış Politikasında Lider’in Etkisi: İran Nükleer Krizi
2019
Dergi:  
Yönetim, Ekonomi, Edebiyat, İslami ve Politik Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern İran tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 1979 Devrimi, Şah M. Rıza Pehlevi Dönemi’nde uygulanan merkeziyetçi katı politikaların sonucu olarak kabul edilmektedir. Söz konusu dönemdeki reformlar halkın çeşitli kesimlerinde rahatsızlığa sebep olmuştur. Çoğulcu anti-monarşik halk hareketi olarak başlayan süreç daha sonra İslam Devrimi’ne evrilmiştir. İslam Devrimi monarşiyi yıkmış fakat dini liderin merkezde olduğu teokratik bir rejimi beraberinde getirmiştir.  İran İslam Cumhuriyeti ilan edildikten sonra Ayetullah Humeyni, Ulemanın karar alma mekanizmalarında yer aldığı yeni anayasayı hayata geçirmiştir. Bu bağlamda, çalışmamızda öncelikle Devrim’e giden süreçte yaşanan önemli gelişmeler ele alınacaktır. İkinci bölümde, Velayeti Fakih kavramı, İran İslam Cumhuriyeti’ndeki kurumlar, karar alma mekanizmaları ve Lider’in sistemdeki yeri anlatılacaktır. Son kısımda ise nükleer krizin tarihsel seyri ve nükleer politikaların değişimi üzerinden dört Cumhurbaşkanı ile çalışmış, asıl karar birimi olan Lider Ali Hamenei’nin etkisi ortaya konulacaktır. Ayetullah Hamenei nükleer kriz süresince farklı siyasal eğilimleri olan Cumhurbaşkanları ile çalışsa da, İran için genel siyasi karar çerçevesini çizerken en pragmatist olanı tercih etmekte ve dönemin getirdiği iç ve dış baskılar sonucunda karar almaktadır. Bu noktada, Liderlik özellikleri açısından Hamenei için devrimin bireyi olduğu göz ardı edilmeden, hem uhrevi hem de dünyevi alanla da yakından ilgili bir karar birimi olduğu savunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of the Leader on Iran's Foreign Policy: Iran's Nuclear Crise
2019
Yazar:  
Özet:

The 1979 Revolution, which is an important turning point in modern Iran history, is considered as a result of centralistic rigorous policies implemented during the Shah M. Rıza Pehlevi Period. The reforms in this period have caused discomfort in various sections of the people. The process that began as a multi-anti-monarchist popular movement later evolved into the Islamic Revolution. The Islamic Revolution has destroyed the monarchy, but has brought with it a theocratic regime in which the religious leader is at the center.  After the proclamation of the Islamic Republic of Iran, Ayatollah Humeyni has implemented the new constitution in which Uleman is part of the decision-making mechanisms. In this context, our work will first address the significant developments that are undergoing in the process of the revolution. The second part will describe the Velayeti Fakih concept, the institutions in the Islamic Republic of Iran, the decision-making mechanisms and the place of the Leader in the system. In the last part, the impact of the leader Ali Hamenei, which has worked with four presidents on the historic course of the nuclear crisis and the change of nuclear policies, will be revealed. Although Al-Hamenei works with his presidents with different political trends during the nuclear crisis, he prefers the pragmatist to draw the general political framework for Iran and decides as a result of the internal and external pressures brought by the period. At this point, in terms of the characteristics of the leadership, it will be defended that the revolution for Hamenei is an individual, without neglecting that it is a decision unit that is closely related to both the sacrifice and the worldwide field.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Yönetim, Ekonomi, Edebiyat, İslami ve Politik Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 101
Atıf : 303
Yönetim, Ekonomi, Edebiyat, İslami ve Politik Bilimler Dergisi