Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 243
 İndirme 49
Regional Hegemony Quests In The Middle East From The Balance Of Power System To The Balance Of Proxy Wars: Turkey As Balancing Power For The Iran - Saudi Rivalry
2017
Dergi:  
Gazi Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

This study examines the Iran-Saudi rivalry within the context of the changing balance of power in the Middle East. The main research questions were determined to be what the dynamics of the Iran-Saudi rivalry are and what type of role Turkey may play within the rivalry between the two countries. Three essential arguments were developed within this context. The first argument is that the regional balances were broken by the US occupation of Iraq in 2003 and by the ‘Arab Spring’ process resulting in the regional hegemony rivalry between Iran and Saudi Arabia. The second one is that Iran desired to utilize the Arab Spring process as an opportunity to become a regional hegemonic power. On the other hand, the policy of the US to withdraw from and leave the Middle East to its allies Israel and Saudi Arabia caused King Salman bin Abdul-Aziz Al Saud to adopt a regional leadership policy. Within this framework, the study argued that the rivalry to become the new regional hegemon of the Middle East resurged between Iran and Saudi Arabia, the two historic rival powers of the Middle East. The third argument is that the rivalry between the two countries was mainly in the form of a proxy war but resulted in the fact that the balance of power struggle in the region reached to the proxy war balance as no country managed to outcompete the other.

Anahtar Kelimeler:

0
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Gazi Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 483
Atıf : 2.881
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini