Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 96
 İndirme 39
17. Asır Osmanlı Taşrasında Bir Fakih Portresi: Ali En-nisârî
2019
Dergi:  
Rize İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Ali en-Nisârî (ö. 1111/1699) 17. asrın ikinci yarısında orta ve doğu Anadolu coğrafyasının çeşitli medreselerinde ilim tahsil ettikten sonra Kayseri’ye dönmüş ve orada uzun yıllar müftülük yapmış bir Osmanlı taşra âlimidir. Bazı siyasî çekişmeler sebebiyle uzun yıllar yürüttüğü müftülük görevinden azl edilen, Ali en-Nisârî’nin oğullarından Abdurrahman, babasının hayatını anlatan bir manzum menâkıbnâme kaleme almıştır. Bu menâkıbnâme sayesinde bir taşra âliminin hayatı, eğitimi hakkında geniş sayılabilecek bilgiye sahibiz. Ayrıca onun sadece fıkıh ile değil özellikle felsefî ilimlerle de iştigal ettiğini ve eserler telif ettiğini biliyoruz. Ali en-Nisârî’nin fıkha dair eseri el-Fevâ’idu’l-ʿAliyye mine’l-Mesâ’ili’ş-Şerʿiyye, soru cevap tarzı bir fetva mecmuası olması yanında özgün bir başlıklandırmaya sahiptir. Eser, Ali en-Nisârî’nin oğlu Mehmed (ö. 1119/1708) tarafından – ki o da babası gibi Kayseri müftülüğü yapmıştır- babasının müftülüğü sırasında verdiği fetvalar toplanarak oluşturulmuştur. Eser klasik fıkıh sistematiğine göre düzenlenmişse de mâ yeteʿallaku bi’l-hadis, mâ yeteʿalluku bi-esma’illah, mâ yeteʿallaku bi’l-vahyi ve’l-muʿcizât, mâ yeteʿallaku bi-emri’s-sultânî gibi başlıkları ile dikkat çeker. 

Anahtar Kelimeler:

17 . A Portrait Of A Fatih In The Ottoman Tasra: Ali En-nisârî
2019
Yazar:  
Özet:

Ali En-Nisârî is the 1111/1699) in the second half of the 17th century, after receiving knowledge in the various medreses of the central and eastern Anatolian geography, he returned to Kayseri and there was an Ottoman tachra alimi who had made many years of mutilation. As a result of some political disputes, Abdurrahman, from the sons of Ali en-Nisari, who was dismissed from the duty of mutilation he carried out for many years, took a manzum to tell his father's life. Thus, we have the knowledge of the life of the wicked, the knowledge of the life of the wicked. We also know that he works not only with fiction, but especially with philosophical sciences, and that he writes works. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said: Aser, the son of Ali en-Nisârî (Mehmed) 1119/1708) - who made the Kayseri Mufti as his father - was created by gathering the fetvals he gave during his father's Mufti. If the work is arranged according to the classical fıkıh systematism, then mâ yeteʿallaku b'l-hadis, mâ yeteʿalluku b'esma'illah, mâ yeteʿallaku b'l-vahyi and l'l-muʿcizât, mâ yeteʿallaku b'emri's-sultânî are the headlines of the work.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Rize İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 310
Atıf : 440
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini