Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 187
 İndirme 61
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sosyal Kaygıları ve Genel Öz-yeterlik Algılarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi
2019
Dergi:  
International e-Journal of Educational Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğrencilerinin sosyal kaygıları ve genel öz-yeterlik algılarının cinsiyet, gelir düzeyi, ikamet yeri, mezun olunan okul türü ve branş değişkenleri açısından incelenmesi ve aralarındaki korelasyonun belirlenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi SHMYO’da eğitim görmekte olan 670 kız, 201 erkek olmak üzere toplamda 871 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri ilişkisel tarama modeli kullanılarak elde edilmiştir. SHMYO öğrencilerinin sosyal kaygı düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Özbay ve Palancı (2001) tarafından geliştirilen ”Sosyal Kaygı Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin toplam güvenirliği .89; bu çalışmada sosyal kaçınma alt boyutu için .92, kritize edilme kaygısı alt boyutu için .85, değersizlik duygusu alt boyutu için .85 ve toplamda ise .94 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin genel öz-yeterlik algılarını belirlemek amacıyla; Sherer, Maddux, Mercandante, Dunn, Jacobs ve Rogers (1982 tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlaması Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından yapılan “Genel Öz-yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Uyarlanan ölçeğin güvenirliği .80, bu çalışmada ise .85 olarak bulunmuştur. Araştırmaya ilişkin verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov (K-S), Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Bağımsız T Testi, Anova, LSD, Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Öğrencilerin sosyal kaygı düzeylerinin gelir düzeyi, ikamet yeri, mezun olunan lise türü ve branş; öz-yeterliklerinin gelir düzeyi, mezun olunan lise türü ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, sosyal kaygı ve öz-yeterliklerinin negatif yönde orta düzeyde (.-34) bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Saglik Hizmetleri Meslek Yuksekokulu Ogrencilerinin Sosyal Kaygilari ve Genel Oz-yeterlik Algilarinin Cesitli Degiskenler Acisindan İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study and determine the social concerns and general self-sufficiency perceptions of students at the Health Services Professional High School (SHMYO) in terms of gender, income level, residence, graduated school type and branch variables and the correlation between them. The sample group of the study consists of a total of 871 students, including 670 girls and 201 men, who are studying at the Sivas Republic University in the spring period of the 2018-2019 educational year. The research data was obtained using the relative scanning model. The "Social Anxiety Scale" developed by Özbay and Palancı (2001) for the purpose of determining the levels of social anxiety of the SHMYO students was used. The overall reliability of the scale is .89; for the under-dimensional social avoidance in this study. 92, critical anxiety is determined as .85 for the low dimension, .85 for the low dimension, and .94 for the total. In order to determine the general perceptions of self-sufficiency of students; Sherer, Maddux, Mercandante, Dunn, Jacobs and Rogers (1982 developed Turkish adaptation by Yıldırım and Ilhan (2010) used the "General Self-sufficiency Measurement". The reliability of the adjusted scale is .80, and in this study it is .85. In the analysis of the data related to the study, Kolmogorov-Smirnov (K-S) used the Arithmetic Medium, Standard Sappma, Independent T Test, Anova, LSD, Pearson Correlation Score. The level of social concern of students is determined as the income level, the place of residence, the type of high school graduated and the branch; their self-capacity significantly differs according to the income level, the type of high school graduated and the branch variables; their social concern and self-capacity have a negative middle level (.-34) relationship.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International e-Journal of Educational Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 196
Atıf : 464
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini