Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 2
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğrencilerinin Eleştirel Okuma Özyeterlik Algı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (fırat Üniversitesi Örneği)
2019
Dergi:  
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
Yazar:  
Özet:

Öz-yeterlik algısı bireylerde meydana gelen davranış değişikliğinin yani öğrenme olayının ana belirleyicilerinden biridir. Belirli alanlarda kendisini gerçekleştirmek isteyen bireyler için öz-yeterlik algısı onları harekete geçirecek güdülenmeyi sağlamaktadır. Bireylerin ergenlikten yetişkinliğe geçiş yaptıkları üniversite dönemlerinde de öz-yeterlik algıları öğrencilerin başarıları noktasında önemli bir etkendir. Eleştirel okuma alışkanlığına sahip olmaları beklenen Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü öğrencilerinin eleştirel okumaya yönelik öz-yeterlik algıları araştırılmaya değer bir konudur. Mevcut araştırmanın amacı Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerinin eleştirel okumaya yönelik öz-yeterlik algılarını cinsiyet, bölüm, sınıf ve okuma sıklığı değişkenleri bazında incelemektir. Tarama modelinde yürütülmüş olan araştırmanın örneklemini Fırat Üniversitesi batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde okumakta olan toplam 330 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler ‘Eleştirel Okuma Becerisine İlişkin Özyeterlik Algısı Ölçeği’ tarafından toplanmış ve verilerin analiz edilmiştir. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şu şekildedir: Eleştirel okuma algısı cinsiyete göre değişmektedir; kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha yüksek eleştirel okuma algısına sahiptirler. Bölüm bazında karşılaştırılma yapıldığında İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin Alman Dili ve Edebiyatı öğrencilerine kıyasla daha yüksek eleştirel okuma algısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Sınıf bazında değerlendirme yapıldığında İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan dördüncü sınıfların daha yüksek eleştirel okuma algısına sahip oldukları görülmüş ancak Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde sınıf bazında bir farklılık tespit edilememiştir. Son olarak, okuma sıklığı ile eleştirel öz yeterlik algısı arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiş ve her gün düzenli kitap okuyan öğrencilerin diğer öğrencilere kıyasla daha yüksek eleştirel okuma algısına sahip oldukları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Bati Languages and Literature Department Students Critical Reading Interesting Algium Levels Review From Basic Variants (firate University Example)
2019
Yazar:  
Özet:

The perception of self-sufficiency is one of the main determinants of behavioral change that occurs in individuals, i.e. the learning event. The perception of self-sufficiency for individuals who want to realize themselves in certain areas ensures the motivation to move them into action. In the university period where individuals switch from adolescence to adulthood, the perception of self-sufficiency is an important factor in the point of student success. The Department of Western Languages and Literature, which is expected to have a critical reading habit, is a topic worth researching the perceptions of self-capacity towards critical reading of students. The objective of the current research is to study the perceptions of self-capacity to critical reading by students of the Department of Western Languages and Literature on the basis of gender, section, class and reading frequency variables. The sample of the research carried out in the screening model is made up of a total of 330 students studying at the Department of Western Languages and Literature at the University of Fırat. In the framework of the research, the data was collected by the 'Critical Reading Skills Self-Perception Scale' and the data was analyzed. In the analysis of the data, the t test, the one-way variance analysis and the Scheffe test were used. The findings from the research are as follows: Critical reading perception varies by gender; girls students have a higher critical reading perception than boys. When compared on the basis of the department, it was found that English language and literature students had a higher critical reading perception than German language and literature students. When class-based assessment was made, the fourth class students in the English Language and Literature Department found that they had a higher critical reading perception, but there was no difference in class-based in the German Language and Literature Department. Finally, there was a significant difference between reading frequency and the perception of critical self-capacity, and it was found that students who read regular books daily had a higher critical reading perception than other students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)