Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 124
 İndirme 24
Kıbrıs’tan Anadolu’ya Türk Göçü (1878–1938) / Turk Migration From Cyprus To Anatolia (1878-1938)
2008
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;ZET Osmanlı Devletirsquo;nin 1878rsquo;de Kıbrısrsquo;ı İngilterersquo;ye devri ile birlikte Kıbrısrsquo;tan Anadolursquo;ya Tuuml;rk gouml;ccedil;uuml; başlamıştır. Osmanlı Devletirsquo;nin I.Duuml;nya Savaşı sırasında Almanyarsquo;nın yanında yer alması uuml;zerine, İngiltere hem Osmanlı Devletirsquo;ne savaş ilan etmiş hem de Kıbrısrsquo;ı ilhak ettiğini accedil;ıklamıştır. Kıbrısrsquo;ın İngiltere tarafından ilhakı, Kıbrısrsquo;tan Anadolursquo;ya gouml;ccedil; hareketini hızlandırmıştır. Tuuml;rk Kurtuluş Savaşırsquo;ndan sonra imzalanan Lozan Antlaşması ile İngilterersquo;nin Kıbrıs uuml;zerindeki hacirc;kimiyeti Tuuml;rkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiştir. Ancak Lozan Antlaşmasırsquo;nın 21. Maddesi ile Kıbrıs Tuuml;rklerine Tuuml;rk vatandaşlığına geccedil;erek Tuuml;rkiyersquo;ye gouml;ccedil; etme imkacirc;nı da tanınmıştır. Lozan Antlaşmasırsquo;yla Kıbrısrsquo;tan Anadolursquo;ya Tuuml;rk gouml;ccedil;uuml;ne iki yıllık bir zaman sınırlaması getirmiştir. Bu suuml;renin dolmasından sonra da Anadolursquo;ya Tuuml;rk gouml;ccedil;uuml; devam etmiştir. Kıbrısrsquo;tan Anadolursquo;ya Tuuml;rk gouml;ccedil;uuml;nuuml;n devam etmesinde Kıbrısrsquo;taki İngiliz youml;netiminin Kıbrıs Tuuml;rklerine karşı uygulamış olduğu baskıcı youml;netim ve Tuuml;rkiyersquo;nin gouml;ccedil;uuml; teşvik edici politikaları etkili olmuştur. 1938 yılına kadar devam eden bu gouml;ccedil;ler, Tuuml;rkiyersquo;nin Kıbrısrsquo;taki Tuuml;rk nuuml;fusunun daha fazla azalmaması iccedil;in almış olduğu bazı tedbirler ile ouml;nemli ouml;lccedil;uuml;de durdurulmuştur. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Gouml;ccedil;, Gouml;ccedil;men, İngiltere, Tuuml;rkiye, Lozan Antlaşması. nbsp; ABSTRACT With Ottoman Empirersquo;s transfer of Cyprus to British Empire in 1878, Turk migration from Cyprus to Anatolia had begun. When Ottoman Empire had declared an alliance with Germany during World War I, British Empire had both declared war to Ottoman Empire and annexed Cyprus. This annexation accelerated the migration from Cyprus to Anatolia. After Turkish War of Independence, The Republic of Turkey had accepted British dominance over the island with Treaty of Lausanne. But the same treatyrsquo;s 21st sentence had given right to Turkish people on the island to migrate to Turkey. Treaty of Lausanne had limited Turkish migration to a period of two years. However, the migrations to Anatolia had continued after this period. Cyprusrsquo; British governmentrsquo;s repressive policies against Cyprus Turks and Turkish governmentrsquo;s migration encouraging policies had played an effective role on the continuation of migration. These migrations, which lasted until 1938, had been mostly stopped by Turkish governmentrsquo;s precautions to prevent Turkish population loss in Cyprus. Key Words: Cyprus, Migration, Immigrant, England, Turkey, Treaty of Lausanne.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi