Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 64
 İndirme 24
KİEV METROPOLİTLİĞİ’NİN 1686 YILINDA MOSKOVA PATRİKLİĞİ’NE BAĞLANMASINA DAİR YENİ KAYNAKLAR VE TARİHİ ÇELİŞKİLER ÜZERİNE BİR TETKİK
2016
Dergi:  
Türkiyat Mecmuası
Yazar:  
Özet:

ÖZ Rusya'nın, II. Katerina döneminde açık ve kesin olarak temayüz ettirdiği, İstanbul'u fethetme planları, Panslavizmi kışkırtması ve XIX. yüzyılda Osmanlılar'a karşı mücadele eden Balkan ulusları üzerindeki himayesi belli ideolojik ve dinî özelliklere sahip olmuştur. Rusya'ya toprak kazandırma çabalarının ideolojik temelini oluşturan faktörlerden birisi, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne ait Kiev Metropolitliği’nin Moskova Ortodoks Patrikhanesi’ne bağlanma süreci olmuştur. Kiev Metropolitliği’nin Moskova Patrikliği’ne bağlanması meselesi, sonu net olarak anlaşılamayan tarihsel şartlarda gerçekleştirildiği aşikârdır. Bu husustaki yeni kaynaklar Moskova’nın Kiev Metropolitliği’ni zapt etme eylemlerinin ilk bakışta görünenden daha gizlemli olması fikrini uyandırmaktadır. Konu hakkında Osmanlı kaynaklarında tek bir sözün yer almaması sebebiyle, Kiev Metropolitliği’nin Moskova’ya bağlanmasının Rus kaynaklarının iddialarının aksine, farklı bir mecrada gerçekleşmiş olma ihtimali, Çarlık diplomasinin gizli bir oyunu neticesi olmalıdır. Bu çalışma ile söz konusu belgelerin Rus birincil kaynaklar ile kıyaslanması, aralarındaki temel çelişkiler, 1686 yılı olaylarının Rus tarihi kaynaklarında açıklandığı şekliyle doğruluğuna dair şüpheler ortaya koymayı ve konuya dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Ukrayna, Rusya, Kiev Metropolitliği, Moskova Patrikliği, Fener Patrikhanesi   A STUDY ON THE NEW SOURCES AND HISTORICAL CONTRADICTIONS ABOUT CONNECTING THE KIEV EXARCHATE TO MOSCOW PATRIARCHATE IN 1686   ABSTRACT Russia’s plan of occupying Istanbul, established during the reign of Catherina II, Pan-Slavism policy and its protectorate on the Balkan nations struggling against the Ottoman Empire during the 19 th century had significant ideological and religious characteristics. One of these characteristics, formed the ideological roots of expansion of Russia was the process of connecting the Kiev exarchate which was tied to Greek Patriarchate in Istanbul to Moscow Orthodox Patriarchate. It is known that, the issue of the connection of the Kiev Exarchate to Moscow Patriarchate occurred under the unclear historical conditions. According to the new sources, the suppressing process of the Kiev Exarchate to Moscow Patriarchate was more mysterious. There is not any document about the issue in the Ottoman sources. From this point of view, it is understood that the process occurred in secret diplomatic arena. In this paper, the new sources are going to be compared with the Russian primary sources, the contradictions between the documents and questions about the accuracy of the Russian documents about the events in 1686 are going to be discussed. Keywords: Ottoman Empire, Ukraine, Russia, Kiev Exarchate, Moscow Patriarchate, Fener Patriarchate

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türkiyat Mecmuası

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Mecmuası