Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 40
 İndirme 30
Bulgaristan Türklerinin Maruz Kaldığı Uygulamalarla İlgili Olarak Rumeli İslam Muhacirleri Cemiyeti’nin Bir Talebi
2005
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;ZET Ccedil;eşitli dinlerin ve dillerin huuml;kuuml;m suuml;rduuml;ğuuml; Balkanlar, duuml;nya ouml;lccedil;eğindeki savaşların ilk kıvılcımının ccedil;ıktığı bir bouml;lge olagelmiştir. Avrupalı devletler ouml;zellikle Avusturya ndash; Macaristan ve Rusya rekabet ve nuuml;fuz alanı muuml;cadelesini Balkanlardaki toplumlar uuml;zerinden suuml;rduuml;rmuuml;şler ve bouml;lge halkını kendi ccedil;ıkarları doğrultusunda kullanmışlardır. Buuml;yuuml;k devletlerin bu politikaları sonucunda Balkanlarda etnik ve dini youml;nden sınırları birbirine girmiş devletler ortaya ccedil;ıkmıştır. Bu devletler, kendi uluslarını yaratma ccedil;abası iccedil;ersine girdiklerinden sınırları iccedil;ersindeki azınlıkları bir şekilde asimile etmeye veya uuml;lke dışına ccedil;ıkarmaya ccedil;alışmışlardır. Balkan devletlerinin bu politikalarına maruz kalan toplulukların başında Tuuml;rkler gelmektedir. Tuuml;rkler bouml;lgenin asli unsurlarından biri olmasına, ouml;zellikle de Bulgaristanrsquo;da belli bir douml;nem ccedil;oğunlukta olmasına rağmen Avrupalı devletlerin ouml;zellikle de Rusyarsquo;nın youml;nlendirmeleri ile zamanın Bulgar youml;netimleri tarafından ccedil;eşitli baskılara ve katliamlara uğratılmışlardır. İşte bu baskı ve mezalimlerden kurtulmak iccedil;in Bulgaristanrsquo;dan Tuuml;rkiyersquo;ye gouml;ccedil; eden Tuuml;rkler, ccedil;eşitli cemiyetler kurmuşlardı. Bunlardan birisi de ldquo;Rumeli İslam Muhacirleri Cemiyetirdquo; idi. Bu cemiyet kendi haklarını aramaktan başka Bulgaristanrsquo;da bıraktıkları soydaşlarının maruz kaldığı uygulamalar hakkında gerek Tuuml;rk kamuoyunu gerekse duuml;nya kamuoyunu bilgilendirmeye ccedil;alışmışlardır. ABSTRACT Balkans in which different religions and languaces survive is an area were worldwide wars broke out. European states especially Austrian ndash; Hungary and Russia went on competition and influence struggle by way of the nations in Balkans and devoured these nation for their country benefits. In consequence a lot of states arose in Balkans. This states wasnrsquo;t pure from etnical and religions point of view. Therefore a lot of minorities in these states were subjected to assimilation. Turks was one of these minorities which were exposed to assimilation and pressure. Turks who immigrated to Turkey from Balkans especially Bulgaria in order to escape this pressure and assimilation policy found a lot of societies. One of these societies was ldquo;Rumeli Islams Immigrant societyrdquo;. This society tried to notify Turkish and international public opinion about the unjust application to Turks in Bulgaria as well as insist on their due.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi