Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 64
 İndirme 34
Anadolu Üniversitesi Açiköğretim Fakültesi Öğrencilerinin Örgütsel Bağlılıkları
2010
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uzaktan öğretim çağdaşve yeni eğitim teknolojilerinin bir boyutudur ve uzaktan öğretim uygulamalarının bazıkavramsal dayanaklarıvardır. Bunlar; yeni eğitim-öğretim olanağıyaratma, iş-eğitim bütünlüğünü sağlama, eğitim ve öğretimde demokratikleşme, yaşam boyu eğitim, bireysel olgulara dönüklük, kurumlardan etkili yararlanma, teknoloji-eğitim bütünleşmesi, birey ve toplum gereksinmelerine yönelme, üç boyutlu bütünleşmeyi esas alma, büyük kitlelere ulaşma, bireysel-kitlesel öğretim bütünlüğü, eğitim isteği ve mali olanak dengesidir. Türkiye’de Anadolu Üniversitesi bünyesinde 1982 yılından itibaren uzaktan öğretim yöntemiyle eğitim veren İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi bugün 1.000.000’a yakın öğrencisi ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir. Çalışmada amaç; Anadolu Üniversitesi İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin fakültelerine olan örgütsel bağlılık düzeylerini Meyer ve Allen modelinde yer alan duygusal, devam ve normatif bağlılık kapsamında belirleyebilmektir. Fakültelerin başarılarının artmasıiçin öğrencilerinin fakültelerine olan örgütsel bağlılıklarının üst düzeyde olmasıgerekmektedir. İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin örgütsel bağlılıklarınıbelirleyebilmek için öğrencilere, Meyer ve Allen tarafından geliştirilen “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılarak anket uygulanmıştır. Çalışmada örgütsel bağlılık; duygusal bağlılık, devam bağlılığıve normatif bağlılık olarak ele alınmıştır. İktisat-İşletme ve Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin örgütsel bağlılıklarınıbelirleyebilmek için yapılan anket Eskişehir’de ikamet eden ve rastlantısal yöntemle seçilen 500 öğrenciye yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmış, anket dökümleri SPSS programıkullanılarak bilgisayara yüklenmiş, anket sonuçlarının dökümü frekans testi, t-testi ve Anova testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçta; Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin fakültelerine yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerine ilişkin görüşleri incelendiğinde en yüksek düzeyde devam bağlılığının yer aldığıgörülmüştür. Cinsiyete göre devam bağlılığıortalamasının kadınlarda, yaşa göre devam bağlılığının 30-40 yaş, normatif bağlılığın 17-22 yaşaralığında yüksek olduğu, duygusal bağlılık ortalamasında yaşaralıklarıarasında önemli bir fark görülmediği saptanmıştır. Medeni duruma göre ise devam bağlılığıortalamasının evlilerde, duygusal ve normatif bağlılık ortalamasının ise bekarlarda yüksek olduğu, sınıflara göre ise duygusal ve devam bağlılığının dördüncü sınıf öğrencilerinde, normatif bağlılık ortalamasının ise üçüncü sınıf öğrencilerinde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.284
Atıf : 12.402
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini