Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 1
Sözlü Kültür Bağlamında Ege’nin Kültürel Bellek Örneği: Homeros
2021
Dergi:  
Journal of Humanities and Tourism Research
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca kültürün sürekli değişim halinde olduğu açıktır. Bu değişim süreci içerisinde sözlü kültür anlatıları, bilginin aktarılmasında önemlidir. Sözlü kültür anlatıları ile ilgili ilk çalışmaların “Homeros Sorunu” çerçevesinde 18. yüzyıldan itibaren başladığı bilinse de İ.Ö. VI. yüzyıla kadar inmektedir. Homeros’a atfedilen Iliada ve Odysseia eserlerinin İ.Ö. VI. yüzyılda, Peisistratos döneminde yazıya geçirildiği bilinmektedir. Nitekim, Homeros üzerine yazılanların geniş bir literatür oluşturduğu ve özellikle Antik Yunanın önde gelen şairinin tarihsel bir şahsiyet olduğu belirsizse de, tarihteki ve günümüzdeki tesirinin ne denli olduğu aşikardır. Milman Parry ve Albert Lord tarafından yapılan bir araştırma, Homeros'un eserlerinin ezberleme yoluyla değil de sözlü kültür ile aktarıldığını göstermektedir. M. Parry, bu çalışmasını Sırp bir çobanın kulaktan dolma hikayeler anlatmasıyla keşfetmiştir. Zira, Antik Yunan’da da yazının keşfinden önce, gezerek hikayeler anlatan rhapsodosların olduğu belirtilmektedir. Öyle ki, Homeros’un eserleri de kronolojik açıdan geçmişe yönelik sözlü unsurlar içermektedir. Özellikle Iliada eserinde yer alan Girit-Myken Saraylarının ve Batı Ege kentlerinin tasvirleri, toplumsal bellekte yer ederek anlatı biçiminde günümüze kadar ulaşmıştır. Bunun yanında, Iliada ve Odysseia’da Antik Ege’nin geçmiş ihtişamlarının ve kahramanlıklarının anlatılması, kültürel bellek çalışmalarında da değerlendirilmektedir. Bu nedenle, Ege Bölgesi’ne dair sözlü anlatıların anlaşılması ve kültürel bellek dinamiklerinin, nasıl uzun dönem boyunca hatıra geçmişinde yer aldığını ele almak gerekmektedir. Bu çalışma, sözlü kültürün anlaşılmasında ve kültürel hafızalarda oldukça yankılanan Homeros’un ne denli önemli olduğuna odaklanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Example Of Ege's Cultural Memory In The Verbal Culture Context: Homeros
2021
Yazar:  
Özet:

It is clear that throughout history the culture is constantly changing. In this process of change, verbal cultural narratives are important in the transmission of knowledge. It is known that the first work on verbal cultural stories began in the framework of the "Homeros Problem" from the 18th century BC. and VI. It is up to a century. The works of Iliada and Odyssey attributed to Homeros. and VI. It is known that it was written in the century during the Peisistratos period. In fact, although it is uncertain that the writings on Homeros form a broad literature and that the leading poet of ancient Greece is a historical personality, it is clear how great the historical and present-day assertion is. A study by Milman Parry and Albert Lord shows that Homeros' works are transmitted not through memory, but through verbal culture. M. Parry discovered this work by telling the stories of a Serbian shepherd. Zira, in ancient Greece, before the discovery of the text, is indicated that there are rhapsodos that tell stories by traveling. Thus, Homeros' works also contain verbal elements from a chronological point of view to the past. The paintings of the Girit-Myken palaces and the Western Egean cities, in Iliada's work, have reached to the present day in the form of narrative, by placing in social memory. In addition, the narrative of the ancient magnificences and heroisms of the Ancient Ege in Iliada and Odyssey is also evaluated in cultural memory studies. Therefore, the understanding of the verbal stories about the Egean region and the dynamics of cultural memory must be discussed as long as they have been in the memory history. This study focuses on the importance of Homeros, which is highly emphasized in the understanding of verbal culture and cultural memories.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Humanities and Tourism Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 2.449
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini