Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 7
THE ECONOMIC FUNCTION OF INDUSTRIAL SCHOOLS IN 19TH CENTURY OTTOMAN DEVELOPMENT POLICY
2023
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Sanayi Devrimi’nin yarattığı değişime uyum sağlamaya çalışan Osmanlı Devleti sanayileşme hamlesini gerçekleştirmek için pek çok iktisadi politika uygulamıştır. Bunlardan ilki fabrikalaşma sürecidir. Tanzimat Dönemi ile önem kazanan fabrikalaşma beraberinde yeni bir sorunu ortaya çıkarmıştır. Fabrika sayısının artışı karşısında istihdam edilecek kalifiye eleman bulunmak zorlaşmıştır. Devlet bu sorunu çözmek için mesleki ve teknik okulların açılmasını ve bu okullarda kalifiye eleman yetiştirilmesini amaçlamıştır. Ülkenin çeşitli bölgelerinde kısa süre içinde Islahhaneler, Sanayi Mektepleri, Kız Sanayi Mektepleri ve Ziraat Mektepleri açılmıştır. Bu mekteplerden beklenen yararın sağlanması için devlet önlemler almış, mekteplerin düzenli gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu mekteplerin bazıları günümüzde ülkemizin köklü eğitim kurumlarının temeli sayılmaktadır. Çalışmada Osmanlı Devleti’nde kritik bir sorun olan nitelikli işgücü istihdamı sorununu çözmeye yönelik olarak açılan Sanayi Mektepleri’nin iktisadi katkıları incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

THE ECONOMIC FUNCTION OF INDUSTRIAL SCHOOLS IN 19TH CENTURY OTTOMAN DEVELOPMENT POLICY
2023
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State, which is trying to adapt to the change the Industrial Revolution created, has implemented many economic policies to implement the transformation movement. The first is the manufacturing process. With the Tanzimat Period, the important manufacturing has brought a new problem. It is difficult to find a qualified member to be employed in the face of the increase in the number of factories. The state has aimed at opening professional and technical schools to solve this problem and training qualified elements in these schools. In various regions of the country in a short time the Islahhanes, Industrial Signs, Girls Industrial Signs and Ziraat Signs were opened. The government has taken measures to ensure the expected benefit from these letters, and has made various arrangements to ensure that the letters obtain regular income. Some of these texts are now considered the foundation of our country’s root educational institutions. In the study, the economic contribution of the Industrial Mektupes opened to solve the problem of qualified labour employment, which is a critical problem in the Ottoman State, was examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 396
History Studies