Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
Fibromiyaljili Kadın Olgularda Gabapentinin Etkinliği
2010
Dergi:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç. Biz bu çalışmada fibromiyaljili kadın olguların tedavisinde gabapentinin etkinliğini araştırdık. Yöntem. Fibromiyalji tanısı alan 75 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastalar rastgele üç gruba bölündü. Birinci gruba 1200-2400 mg/gün arasında gabapentin; ikinci gruba 25 mg/gün amitriptilin; üçüncü gruba ise plasebo tedavisi uygulandı. Hastalar tedaviden önce ve tedavinin onikinci haftasında aynı hekim tarafından değerlendirildiler. Hassas nokta sayısı saptandı, ağrı, yorgunluk ve sabah tutukluğu için VAS, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), ve Fibromiyalji Etki Sorgulaması Formu (FIQ) uygulandı. Bulgular. Onikinci haftadaki değerlere bakıldığında her üç grupta da yorgunluk, sabah tutukluğu, hassas nokta sayısı, PUKİ ve FIQ değerlerindeki düzelmeler istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Ayrıca amitriptilin grubunda BDÖ, gabapentin ve plasebo gruplarında ağrı değerlerinde anlamlı düzelmeler vardı (p<0,05). Grupların birbirleriyle karşılaştırılmalarında ise gabapentin grubunda yorgunluk değerlerindeki düzelme diğer iki gruptan daha üstün bulundu (p<0,05). PUKİ değerlerindeki düzelme amitriptilin grubunda plasebodan daha üstündü (p<0,05). Diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Sonuçlar. Çalışmamızda gabapentin yorgunluk ve ağrı, amitriptilin ise depresyon ve uyku kalitesi açısından daha etkili bulunmuştur. Ancak tedavi sonrası izlem parametrelerindeki değişiklikler her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı görünse de, sağlanan iyileşme tatmin edici olmaktan çok uzaktır. Gabapentin halen fibromiyalji tedavisinde altın standart olarak kabul edilen amitriptilin kadar etkili görünmektedir ama bu etkinlik plasebonunkinden farklı değildir. Çalışmamıza dayanarak fibromiyalji tedavisinde amitriptilinin yerini sorgulamakta ve gabapentinin yeni tedavi seçeneklerine olan ihtiyacı azaltmadığını düşünmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cumhuriyet Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.135
Atıf : 1.164
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini