User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 23
 Downloands 2
Fibromiyaljili kadın olgularda gabapentinin etkinliği
2010
Journal:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç. Biz bu çalışmada fibromiyaljili kadın olguların tedavisinde gabapentinin etkinliğini araştırdık. Yöntem. Fibromiyalji tanısı alan 75 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastalar rastgele üç gruba bölündü. Birinci gruba 1200-2400 mg/gün arasında gabapentin; ikinci gruba 25 mg/gün amitriptilin; üçüncü gruba ise plasebo tedavisi uygulandı. Hastalar tedaviden önce ve tedavinin onikinci haftasında aynı hekim tarafından değerlendirildiler. Hassas nokta sayısı saptandı, ağrı, yorgunluk ve sabah tutukluğu için VAS, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), ve Fibromiyalji Etki Sorgulaması Formu (FIQ) uygulandı. Bulgular. Onikinci haftadaki değerlere bakıldığında her üç grupta da yorgunluk, sabah tutukluğu, hassas nokta sayısı, PUKİ ve FIQ değerlerindeki düzelmeler istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Ayrıca amitriptilin grubunda BDÖ, gabapentin ve plasebo gruplarında ağrı değerlerinde anlamlı düzelmeler vardı (p<0,05). Grupların birbirleriyle karşılaştırılmalarında ise gabapentin grubunda yorgunluk değerlerindeki düzelme diğer iki gruptan daha üstün bulundu (p<0,05). PUKİ değerlerindeki düzelme amitriptilin grubunda plasebodan daha üstündü (p<0,05). Diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Sonuçlar. Çalışmamızda gabapentin yorgunluk ve ağrı, amitriptilin ise depresyon ve uyku kalitesi açısından daha etkili bulunmuştur. Ancak tedavi sonrası izlem parametrelerindeki değişiklikler her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı görünse de, sağlanan iyileşme tatmin edici olmaktan çok uzaktır. Gabapentin halen fibromiyalji tedavisinde altın standart olarak kabul edilen amitriptilin kadar etkili görünmektedir ama bu etkinlik plasebonunkinden farklı değildir. Çalışmamıza dayanarak fibromiyalji tedavisinde amitriptilinin yerini sorgulamakta ve gabapentinin yeni tedavi seçeneklerine olan ihtiyacı azaltmadığını düşünmekteyiz. 

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Cumhuriyet Tıp Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.135
Cite : 1.174
Cumhuriyet Tıp Dergisi